Intervju – Dali Piercing: nakit od stakla star 3.000 godina!

Osim sa tetovažerima, radimo intervjue i sa pirserima. Tako nam je u ovom broju sagovornik Dalibor Mladenović iliti Dali Piercing iz Pančeva. Kaže da se kao klinac zaljubio u pirsing, te je dane provodio na sajtu BMEZINE.COM. Iako je prvi pirsing uradio 2002/2003. godine, profesionalno je počeo time da se bavi tek 2007, a tri godine kasnije počinje da putuje i uči od “vrhunskih internacionalnih artista”. Prošao je mnoge obuke, mentorstva, seminare po svetu, pa danas za sebe kaže da dolazi iz porodice “Industrial strength California” – US professional body jewelry, te odatle i taj nakit u Srbiji. Iako je još uvek novost kod nas, u svetu je poznat već 25 godina.

Šta je potrebno za kvalitetno odradjen pirs?

– Znanje! Kao i u svemu, potrebno je iskustvo – znanje, dobar plasman nakita u deo koji se pirsa, odabir pravih dimenzija, materijali, PRAVILNA nega. Potrebno je poznavati anatomiju, srastanje rana, aseptic tehnike, ispravno korišćenje autoklav sterilizacije i njeno testiranje. Ne dozvolite da vas povede zabluda kako je piercing jednostavan, nije! Svako može da napravi rupu, ali ne može svako napraviti dobar pirsing.

Šta bi poručio pirserima (mladim i samoukim)?

– Zajebite piercing, idite na fakultet (šala). Pripremite se za mnogo napornog rada  bez ega. Verovatno ćete morati da putujete van naših granica i to nekoliko puta kako biste stvarno ”naučili” piercing, a to istraživanje će verovatno trajati zauvek. Potrebno je vreme i posvećenost da bi se stekla sposobnost da pravilno i vešto obavljate pirsing. Oni koji bi postali pirseri, znajte da većina nas ne zaradi mnogo novca; mi radimo to što radimo, jer to volimo. Informišite se, danas svi imaju net, lako je doći do nekih informacija. Ali, pravo znanje košta i vremena i novca.

Šta bi poručio mušterijama?

– Ako ste odlučili da uradite pirsing dobro se raspitajte, budite pažljivi. Živimo u eri blodborne bolesti. Vaša sigurnost i zdravlje su na prvom mestu. Bolje se informišite, pogledajte pirsing radove vašeg pirsera, ne padajte pod uticaj niske cene, jeftini pirsinzi ne mogu biti dobri i bezbedni. Gomilu verifikovanih informacija i korisnih saveta možete naći na sajtu safepiercing.org. Srećno!

Koji su materijali najbolji za pirs, a šta nikako ne sme da se koristi za prvo bušenje?

– Materijale koje nikako ne bi trebali koristiti  u svežim, kao ni u zaceljenim pirsinzima su: bižuterija, srebro, plastika, akril i čelik koji poseduje nikl. Jeftin nakit dolazi iz Azije, izrađuju ga iz bižuterije, srebra, plastike. Takođe, iz ko zna kakvog još čelika, nije poliran, ima risove po sebi i samim tim oštećuje mikrocirkulaciju kao i mikrotkiva. Pravi skaring poseduje nikl i hrom u sebi koji nikako nisu dobri za upotrebu. Nikl je jako toskičan metal i veoma štetno utiče na ljudsko telo. Cirkoni u takvom ‘nakitu’ nisu cirkoni vec folija i staklo zalepljeni lepkom. Nisu ih sklopili profesionalaci već jeftina radna snaga koja ne zna sša radi.

Dobri materijali za nase telo jesu: Titanium TI je metal IVB grupe, ali samo određene vrste istog se koriste za ljudsko telo  i to su 6AL4V ASTM F-136, 6Al-7Nb ASTM-F1295, ASTM F67 i to nije nešto novo, to je standard.

Poliranje nakita je veoma važan deo, površina mora biti perfektno polirana kao ogledalo. I to se radi ručno. Moze se anodizirati u dosta tonova. Pomenuo bih još nekoliko materijala kao što su: niobium, zatim, LVM ASTM F-138 Implant Grade Stainless Steel – nerđajuci čelik – visokorazredni, zlato kao i STAKLO.

Da li ste znali za staklo? Staklo se koristi preko 3.000 godina kao pirsing nakit u raznim plemenima širom sveta. Staklo je odličan materijal za body piercing, stretching, dermal punches. Može se autoklavirati, ekstremno je glatko, nije porozne površine, veoma je lako za održavanje, čišćenje, ima ga u raznim bojama i raznim dimenzijama. Tipovi stakla za piercing jewelry su sledeci: dva najčešća: SODA LIME i BOROSILICATE glass. Zatim, povremeno se koriste i Quartz glass kao i Obsidian, a ređe barium kristal.

Koji su tvoji životni a ko koji profesionalni ciljevi?
– Da od pirsinga napravim porodični biznis / Da se popnem na što više planina.
Moja velika želja i san jesu odlazak u San Francisko kako bih još više izoštrio svoje veštine, i proširio još svoje znanje i vidike, i dao the best svojim klijentima kao i drugim ljudima iz naše industrije.

 

Sponzor teksta:

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Komentari

  1. Dejan // Odgovori

    Ima i kvalitetnog pirsinga iz Azije, samo ne u Kini ili Indiji. Samo što nije IS 😉

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*