Davanje krvi tek šest meseci nakon tetoviranja

Nedavno nas je jedan čitalac pitao da li može da daje krv ukoliko je istetoviran. Mi smo se obratili Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, a odande su nam rekli da, po Pravilniku o obimu pregleda i kriterijuma za izbor davaoca krvi ili komponenata krvi (“Sl. glasnik RS”, br. 89/2012), Članu 6: “privremeno ne može biti davalac krvi ili komponenata krvi lice kod kog se prilikom davanja krvi ili komponenata krvi utvrdi (Stav 11) stanje posle izlaganja rizika od infekcije koje se prenose putem krvi, i to: (8) tetoviranje i pirsing – u trajanju 180 dana.”

Davanje krvi tek šest meseci nakon tetoviranja

Foto: Crveni krst Split

– Tetoviranje je procedura kod koje postoji visoki rizik prenosa infekcija putem krvi. U cilju povećanja bezbednost transfuzijskog lečenja, a u sklopu preventivnih mera koje se sprovode u procesu selekcije davalaca krvi privremeno se iz davanja krvi isključuju osobe koje su se tetovirale – ističe iz Zavoda dr Sanja Bodganović.

Davanje krvi tek šest meseci nakon tetoviranja

Ukoliko je prošlo 180 dana otkako ste se poslednji put tetovirali ili “bušili”, možete donirati krv u Zavodu za transfuziju krvi (Hajduk Veljkova 9a, Novi Sad):

  • svakog radnog dana 7-14h,
  • utorkom 7-18h i
  • svake prve subote u mesecu 7-9h.

Više informacija možete dobiti pozivom na 021/4877-999.

Davanje krvi tek šest meseci nakon tetoviranja

Foto: Crveni krst Split

Ukoliko ste iz Beograda, krv možete donirati u Institutu za transfuziju krvi Srbije (Svetog Save 39):

  • svakog radnog dana 7-19h,
  • subotom i tokom praznika 8-15h
  • a ako ste iz okolnih mesta, detaljnije informacije možete videti ovde.

Kako su mnogi mediji objavili, poznati portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo nema ni jednu (!) tetovažu kako bi mogao redovno (na svaka tri meseca, kako je propisano za muškarce; četiri meseca pauze važi za žene) da donira svoju krv.

Cristiano Ronaldo

Foto: Wannabe Stars

Prethodni
Sledeći

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*