Ekstremniji vidovi ukrašavanja tela. Ili ne?

Iako smo mi tattoo časopis, ne znači da se ne bavimo i drugim modifikacijama na telu. Naprotiv! Poznate su nam još neke koje naši tattoo majstori takođe rade. U prethodnom broju smo se bavili istorijom tetoviranja i pirsinga, a osim ta dva vida ukrašavanja tela, postoje još i skaring,  ugrađivanje implanata, sečenje jezika,… o čemu će više biti reči u ovom tekstu.

 

  1. Skaring ili ožiljci

unnamed (2)

Vizuelno, skaring najviše podseća na tetovažu koja je rađena crvenom, rozom, pa čak i skoro belom bojom i blago u 3D varijanti. Međutim, reč je o sečenju kože, pa čak i odstranjivanju njenih slojeva. Takođe, ono se može uraditi, ako je to pravi izraz u našem jeziku, i grebanjem, paljenjem i graviranjem.

unnamed

I ovaj vid telesne modifikacije seže daleko u istoriju, nije je izmislila savremena civilizacija. Predmet je analize mnogih stručnjaka koji postavljaju pitanje gde je granica između pojedinca i društva kada su u pitanju ovakve modifikacije na telu. Svakako da se i ono koristilo u okviru različitih obreda, naročito onih koji predstavljaju neki vid prolaznosti. U nekim kulturama, žena koja ima takve ožiljke na stomaku, znači da je spremna da bude majka. Negde ono predstavlja bračni, politički ili klasni status. Verovali ili ne, ali negde se skarifikacija koristi i u medicinske svrhe – pacijent se “prenosi” u neko drugo stanje nanošenjem bola tokom skaringa.

Većina hipoteza koja se bave skarifikacijom, naglašavaju da je u pitanju seksualni čin, ali i da ih ljudi rade iz raznih socijalnih i religijskih razloga.

unnamed (1)

Ranije smo pisali o tome da tetovaže nisu vidljive na tamnijoj koži, dok je skaring suprotan – veoma je uočljiv jer je svetlije boje.

Takođe, skarifikacija je promenljiva od kože do kože. Kod nekog bude bolje prihvaćena, prouzrokuje manje posledica, bolje zaraste ili se izgube neki detalji nakon nekog perioda, a kod nekog i da se proširi. Stoga, metode na nekome mogu uspešno da funkcionišu, a kod nekog drugog ne… Neke od metoda su: toplo brendiranje (poput držanja vrele pegle na koži), hladno brendiranje (uz pomoć azota), elektro-izjedanje (laserom, daje najbolje rezultate),sečenje skalpelom, piling, ubrizgavanje štetnih materija, brušenje kože,… Kako bi ste je vizuelno “unapredili”, u svežu ranu možete utrljavati boju za tetovaže ili pepo i tako “prošarati” svoj ožiljak.

Budući da je u pitanju otvorena rana, lako dolazi do infekcija, duže i jače boli, teže se vodi o higijeni, sporije zarasta i slično. Neki od saveta, kako da održavate svoj ožiljak su: ispirajte ga četiri do pet puta dnevno, nežno antibakterijskim sapunom, ispirajte peroksidom kako biste ubili što više bakterija, brišete glatkim papirnim ubrusima, a mažete vazelinom za ožiljke ili nekom drugom mašću (kao i kod tetovaža), i morate stalno držati pokrivenim pamukom ili zavojem.

 

  1. Ugrađivanje implanata

 

Implantizacija ne podrazumeva ugradnju samo silikonskih umetaka, već i metalnih, ali i nekih drugih nerazgradivih materijala koji ne štete ljudskom organizmu. Najčešće ih ugrađuju na glavi (u vidu rogova ili istaknutijih jagodičnih kosti), ali i na ostalim delovima tela (magneti na vrhovima prstiju, recimo).

unnamed (4)

Mogu se unositi inekcijom ili sečenjem dela kože i uguravanjem umetka. U zavisnosti od tipa kože, kao i kod pirsinga, implant može da bude “odbačen”.

Ono što je zanimljivo, neke vrste implantizacije su ilegalne čak i u Americi (poput očnih implanata).

Steve Haworth je izmislio silikonske “rogove” kao novi vid body art-a.

unnamed (3)

 

Slično ovome je i transdermalna implantizacija. Ona, za razliku od “obične” koja ide pod kožu, podrazumeva umetke kojima većina bude van tela.

Najčešće su to metalni rogovi koji vite iz glave, a takozvana stopica se nalazi ispod kože i drži taj ukras.

 

Blaža verzija prethodne, transdermalne implantizacije, jeste mikrodermal koji je najsličniji pirsingu.

 

  1. Sečenje jezika

 

Ova body modifikacija takođe spada u jedne od najopasnijih jer je u pitanju živa rana.

Podrazumeva da se jezik preseče na pola ili više delova/resica, ali i bušenje većih rupa.

unnamed (7)

Ukoliko imate pirsing na jeziku znate koliko boli i koliko je teško za održavanje. Ako ga nemate, sigurno ste čuli iskustvo od onih koji ga imaju. E sad, zamislite koliko je tek bolno kada presečete jezik…

 

  1. Vratni prsten

 

Iako se ne čini kao da je to body art kojim bismo se mi bavili, ali svakako da spada u jednu od estetskih modifikacija na ljudskom telu. Na tako nečemu se radi godinama, kako ženska osoba raste.

U nekim kulturama se smatra da žene koje imaju neprirodno izdužen vrat, da su seksipilnije, plodnije, privlačnije,… (Slično je kao i sa gejšama i malim stopalima.)

unnamed (6)

Na našim prostorima još uvek nemamo primere takvog ukrašavanja tela, ali, nikad se ne zna…

 

  1. Vađenje rebara

 unnamed (8)

I ova modifikacija pomalo odskače od onih koje mogu da vam rade tattoo majstori, ali je treba spomenuti.

Vađenje rebara je naročito moderno u zapadnoj civilizaciji, gde neke žene praktikuju tako nešto ne bi li time istakle ostale obline na telu.

Prethodni
Sledeći

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*