Istorija tehnike tetoviranja I – Eci „Ledeni čovek“

Istorija tehnike tetoviranja I – Eci „Ledeni čovek“

Tetoviranje je staro gotovo koliko i ljudska rasa. Pretpostavlja se da su se naši preci tetovirali još pre 50.000 godina, ali ono što nam je poznato je čuveni Eci, „Ledeni čovek“, koji je živeo pre  nekih 5.200 godina i imao 61 tetovažu.

Ono što ćemo u ovom serijalu ispratiti su tehnike tetoviranja rađene ručno, od starog Egipta i Grčke, pa do modernog Tai Sak Janta. Naravno, spomenućemo i čuvenu „tehniku“ zvanu „ne radite to kod kuće“, koju nažalost najčešće primenjuju tinejdžeri.

Razlozi zbog kojih su se ljudi tetovirali kroz istoriju i tetoviraju se i dan danas, variraju od kulture do kulture. U nekim zajednicama, tetovaže su smatrane svojevrsnim amajlijama, s magijskim svojstvima, koje su nosioca štitile od nevolja i zla. S druge strane, često su simbolizovale klasnu ili religioznu pripadnost, ili su pak služile u čisto estetske svrhe. Ipak, ne treba zaboraviti onu mračnu stranu, gde su tetovaže bile forma kažnjavanja, gde bi okrivljeni bio stigmatizovan zbog  nekog nepočinstva.

Ovu našu priču ćemo započeti s Ecijem, čuvenim „Ledenim čovekom“.

Ecijevo telo je najstarije istetovirano ljudsko telo do sada pronađeno. Otkriveno je septembra 1991. u dolini Ectal u Alpima na granici Austrije i Italije. Starost mu se procenjuje na oko 5.200 godina.  Tetoviran je takozvanom „tehnikom čađi“, gde je koža sečena a čađ utrljavana u otvorenu ranu rukama.

Veruje se da je Eci označen u pokušaju da se oslobodi bola u zglobovima, prouzrokovanim degenerativnim promenama nastalim zbog konstantnog naprezanja. Njegova 61 tetovaža je smeštena u donjem delu leđa, kolenima i člancima na nogama, što su mesta na kojima se hrskavica vremenom troši, izazivajući tegobe i bolove.

Smatra se da su tačke i krstići u ovom slučaju urađeni u čisto terapeutske svrhe a ne iz nekog statusnog ili religioznog razloga.

Autor: Pavle

 

Sponzori teksta:

Kupi i Pročitaj knjigu, postani mudar!!!

 

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*