Istorija tehnike tetoviranja III – značenja tetovaža – Stari Egipat

Tačno vreme kada su drevni Egipćani počeli s praktikovanjem tetoviranja, i dan danas je predmet rasprava, ali ono što mi znamo je da se to desilo znatno posle Ecijevog vremena.

Figurine koje možete da vidite datiraju iz vremena od 4.000 – 3.500. godine pre Nove ere. Šta možemo da uočimo na njima? Oznake na nogama i telima, za koje mnogi smatraju da su simboli i motivi koje su na sebe tetovirale stvarne osobe.

Međutim, najstarije mumije pronađene s crtežima na telu definitivno potvrđuju da su se Egipćani tetovirali 2.000 godina pre Hrista.

Ono što je interesantno, egipatske mumije koje su pronađene s ovim oznakama, isključivo su ženskog pola. Arheolozi su dugo pretpostavljali da su dotične tetovaže korišćene da bi pripadnice lepšeg pola označile kao prostitutke ili kao vid zaštite protiv polno prenosivih bolesti.

Ipak, postoji još jedna kontradiktorna teorija koja se pojavila nedavno. Po njoj, reč je zapravo o permanentnim amajlijama, koje su bile predviđene da ženama donesu dobru sreću tokom trudnoće. Ova ideja je podržana analiziranjem pozicioniranja i samog dizajna tetovaža koje su pronađene na mumifikovanim telima.

Što se stilskog aspekta tiče, na većini mumija je rađena tehnika u vidu tačaka ili dijamanata, ali dva opšta dizajna se posebno ističu:

  • Tačkasti obrazac u formi mreže se često pronalazi. On bi se proširio tokom trudnoće i čini se da zapravo predstavlja zaštitnu pletenu mrežu, koju su Egipćani koristili tokom procesa mumifikacije.
  • Drugi uobičajeni dizajn je figurina boginje Bes. On je pronađen na viđe mumifikovanih ženskih tela, i to na bedrima. Bes je bila boginja zaštitnica žena tokom porođaja, što dodatno podržava hipotezu vezanu za trudnoću.

Egipatske tetovaže su rađene na sličan način kao i Ecijeve. Umesto mastila, korišćena je čađ, kao i mali bronzani instrumenti, koji su se sastojali od kompleta igala. Ovaj alat je pronađen na severu Egipta i datira iz 1.450. godine pre Nove ere, što ga ujedno čini jednim od najstarijih ikada pronađenih u istoriji tetoviranja.

Autor: Pavle

Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*