Japansko tetoviranje

unnamed (9)

Ništa čudno kako su Japanci i u tetoviranju napredniji u odnosu na ostatak sveta, zar ne? Tako su i svoju Tebori tehniku tetoviranja doveli do čistog savršenstva, doduše, još odavno (10.000 godine p.n.e.). Međutim, veruje se da je vrhunac popularnosti dostigla tek u 18. veku.

unnamed

Ono što je karakteristično za ovu metodu, jeste da se radi isključivo rukama. Od pravljenja pribora (vezivanje igala na dugačak bambusov štap), pretvaranja uglja u mastilo, pa do njegovog unošenja u kožu.

Iako je penetracija slična onoj kod električnih mašinica, razlika je u, kako neki izvori navode, „kapilarnom otvaranju kože“. Štaviše, Tebori umetnici tvrde da takav vid tetoviranja manje šteti koži i organizmu nego današnji način. Što i ne čudi, ako uzmemo u obzir akupunkturu, na primer… A iz priloženh slika možete da se uverite u savršenost ove metode.

unnamed (4)

Kulturološki gledano, tetoviranje u Japanu je imalo sličnu ulogu kao i u ostalim civilizacijama – isticanje plodnosti, klase, ili nekog drugog socijalnog, religijskog, političkog statusa. Ipak, kasnije je dobilo novu ulogu – tetovaže su postale simbol za kriminal i kriminalce (naročito do početka 17. veka), da bi u savremenijem dobu ona predstavljala oličenje hrabrosti, društvenog značaja, ali i kao amajlija (vatrogasci se iz tih razloga tetoviraju).

unnamed (3)

Inače, tetoviranje je postalo legalno u japanu tek sredinom 20. veka pod uticajem američkih okupacionih snaga! Takođe, dugi niz godina, tradicionalne japanske tetovaže povezivane su sa Jakuzom, japanskog mafijom, a u mnogim lokalima, poput javnih kupatila, fitnes centrima i slično, istetoviranim osobama je bio zabranjen ulaz. Pre tri godine (2012), gradonačelnik Osake, Toru Hašimotu (Toru Hashimotu) pokrenuo je kampanju da se istetovirani ljudi otpuste iz njegove Vlade, ili da makar prekrivaju istetovirane delove tela, a javnost je poprilično prihvatila taj poduhvat.

unnamed (2)

Kada je reč o japanskim načinima tetoviranja, vredno je spomenuti i Irezumi kao oblik te tradicije. Kako je neki doživljavaju, ova uznapredovana tehnika jer podrazumeva kombinovanje sa modernim oblicima tetoviranja. Klasično tradicionalno tetoviranje podrazumevalo je da klijent dobije tetovažu onakvu kakvu je tattoo majstor zamislio.

Karakteristična je po jasnim linijama, tačkicama (koji predstavljaju gradaciju imaju posebna značenja), kontrasnim bojama i specifičnom stilu crtanja, kao što se sa slika može videti. Na neki način podsećaju na odl school tetovaže, sa japanskim motivima.

Prema rečima japanskog tattoo majstora Jošihite Nakana (Yoshihito Nakano), ovaj oblik polako izumire. Kaže da je pre desetak godina imao skoro 90% klijenata koji su tražili Irezumi tetovažu, a sada je taj broj obrnut.

unnamed (1)

 

Japanski vid tetoviranja nije stran ni Zapadnjacima. Štaviše, na Tattoo konvencijama se pojavljuju oni koji umeju i još praktikuju takav način tetoviranja. A pojedini umetnici čak savetuju da, ako imate priliku da vas tom tehnikom tetoviraju – nemojte je propustiti!

Prethodni
Sledeći

Komentari

  1. Stefan // Odgovori

    Koliko kosta tebori tetoviranje uopsteno kod majstora?

    • bakos // Odgovori

      Ne znam ni da li to neko radi kod nas…

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*