Tattoo Intervju – Jovan Qler Kulić: Nije bitno koja je mašinica u ruci, nego ruka koja je drži.

Iako tetovira samo tri godine, radovi Jovana Qlera Kulića su na zavidnom nivou! Rođen je 1988. u Leskovcu, a po završetku srednje umetničke škole seli se u Kragujevac je završio Filološko-umetnički fakultet. Nakon studija počinje da se bavi tetoviranjem i trenutno radi u svom studiju “Dynamic” u Kragujevcu. U toku godine 5-6 meseci provede radeći u Eskilstuni u Švedskoj. Više o njemu u tekstu koji sledi…

Kada si počeo, zašto i kako da tetoviraš?

Tetoviranjem sam počeo da se bavim pre tri godine, kada me veoma dobar drug, Mitar Đinović, pozvao da radim kod njega u studiju. Naravno, nikada pre toga nisam uhvatio mašinicu u ruke, niti sam znao šta i kako treba da se radi. Nekako sam oduvek  želeo da se bavim time. Još kao klinac sam sanjao i maštao o tome. Naravno, kada mi je Mitar ponudio da radim kod njega u studiju, da se bavim poslom svojih snova, nisam mogao da odbijem.

Mitre, puno ti hvala na ukazanoj prilici i podršci! Uvek ću ti biti neizmerno zahvalan!

Osnova dobre tetovaže?

Smatram da je osnova dobre tetovaže ista kao i osnova svakog dobrog umetničkog dela: dobra kompozicija, kontrast, balans boja (ako je u boji), dobra ideja. Vrlo je bitna i komunikacija sa klijentom, razmena mišljenja da se dođe do savršenog koncepta, slike za tu osobu, da se napravi balans onoga što ta osoba želi i onoga što majstor smatra da će estetski izgledati dobro.

Inspiracija, šta te motiviše?

Iskreno, najviše me inspirišu i motivišu radovi mojih kolega. Kada vidim dobar rad nekog od kolega uvek me motiviše da za svaku tetovažu dam svoj maksimum, da bude bolje nego što mislim da može biti.

 

Da li posećuješ tattoo konvencije?

Naravno. Trudim se da posetim što više konvencija, kako kod nas, tako i u inostranstvu.

Ideš li na tattoo gostovanja?

Trenutno ne idem na gostovanja, ali nadam se da će u budućnosti to biti malo drugačije – da ću ići na gostovanja, gde ću biti u mogućnosti da upoznam i da radim sa vrhunskim majstorima, gde ću moci da naučim nešto novo, steknem nova poznanstva i istustva…

 

Koliko često tetoviraš nedeljno/dnevno?

Zavisi, kada sam u Švedskoj, tetoviram minimum 5- 6 dana nedeljno, dok u Srbiji radim manje. Kako tetoviranje postaje sve popularnije na našim prostorima, sve više i više vremena provodim u studiju. Dešava mi se da radim i sedam dana nedeljno.

 

Šta voliš a šta ne voliš da radiš?

Najviše volim da radim portrete. Oduvek sam bio fasciniran ljudskom anatomijom. Takođe, volim morbidne i mračne motive, horor scene i sl. Ne volim da radim tribale, maori, prepravke, prekrivanja, inicijale…

 

Koji je tvoj životni i tattoo cilj?

Što se životnih ciljeva tiče imam ih mnogo, ali u tetoviranju imam cilj da budem što bolji. Konstantno težim ka tome da budem bolji i da radim ovaj posao što je duže moguće.

Imaš li neku poruku mladim tetovažerima ?

Pošto sam i ja relativno nov u ovom poslu i nemam baš nešto previše iskustva, jedino što mogu da preporučim mladim kolegama, jeste da uvek daju svoj maksimum. Da se trude da što više vremena posvete crtanju i da se ne opterećuju kvalitetom opreme koju koriste. Nije bitno koja je mašinica u ruci, nego ruka koja je drži.

Poruka mušterijama/klijentima?

Jedino što bih preporučio mušterijama jeste da se dobro raspitaju i da detaljno pregledaju radove majstora kod koga idu da se tetoviraju. To nije telefon koji lako možeš da zameniš kada ti dosadi ili nisi zadovoljan. Da se ne cenkaju sa majstorom, da poštuju tuđi rad i trud. Da saslušaju savete majstora, jer smatram da u ovom poslu nije mušterija uvek u pravu.

Imaš li uzore u svetu tetoviranja?

Naravno da imam. Pre svega želim da navedem ljude sa naših prostora koji su mi od samog starta bili veliki uzori, kao što su Nikola Perković (Džoni PG), Zoran Gavrić, Slobodan Pepić, Ivan Marić, Mirko Vlahović, Pedi, Cigla, Milan Kocić… A od majstora iz inostranstva neki od najvećih uzora su mi Nikko Hurtado, Ralf Nonnweiler, Den Yakovlev, Samohin, Domantas, Yanitskiy…

Da li biraš motive i da li si do sad nekoga odbio ?

Naravno da biram, koliko god je to moguće, mada se trudim da ispoštujem želje mušterija.

Više puta sam odbio. Dešavalo se da dođe osoba i da želi nešto za šta ja znam da neće ispasti dobro i kako je ta osoba zamislila, a ne želi da nađemo neki kompromis. U takvim slučajevima uvek odbijam, jer ne želim da radim nešto što će mi sutra biti anti- reklama, koliko god se ja potrudio da to ispadne dobro.

Da li si imao nekih neprijatnosti ili neke zanimljive anegote koje bi izdvojio/ispričao?

Jesam, ko nije? Izdvojio bih nešto što mi se desilo pre nekoliko dana. Dečko me je pitao kako da trajno oboji psu nos. Kaze da mu nije podjednako crn svuda i da bi on hteo nekako trajno da mu podjednako ofarba nos u crno, zbog izložbi!

Koje si sve javne ličnosti tetovirao?

Od javnih ličnosti nisam nijednu tetovirao. Jednom prilikom sam pričao sa Jesper Strömblad-om (bivši gitarista In Flames-a) o tome da ga tetoviram, ali je sve ostalo samo na tome.

 

Da li ti mušterije postavljaju neka pitanja koja te nerviraju?

Ne bih baš rekao da nevrviraju, možda malo iritiraju, ali ne nerviraju. Iritirajuća su pitanja poput: “Je l’ radiš privremene tetovaže?”, “Je l’ se tetovaže rade iglom?”, “Je l’ radis 3D?”, “Može li na rate?”, “Nije li problem da me sačekaš za kintu?”, ili u toku rada kada me pitaju šta to radim, zašto to tako radim, je l’ mora to tako, da li će im tetovaža nakon zarastanja biti zelena i izbledela kao stare vojne tetovaže i tako dalje.

Iza tebe je malo staža ali, ipak, kakav si sa zdravljem; leđa, oči, dupe?

Sa zdravljem sam prilično dobro, jedino što imam malo problema sa leđima. Bavim se poslom gde leđa stradaju, zato po neki put imam jake bolove u leđima, kada radim malo više nego što bi trebalo. Nije to ništa što malo kvalitetnog izležavanja ne može da reši. 😀

Koje mašinice koristiš?

Sto se tiče mašinica trenutno koristim rotacione mašinice, Dragonfly i Stingray mašinice, od Ink Machines-a.

Prethodni
Sledeći

Komentari

  1. Elvir // Odgovori

    Sta rec svaka cast majstor si svog zanata i svako dobro i pozdrav iz nemacke

  2. Petrit // Odgovori

    Jovan you are the best keep up the good work,
    Best reg petrit from sweden

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*