Kana – zdrava i za sve uzraste

Kana, iliti henna, je biljka koja je poznata od davnina i najčešće se koristi kao preparat za farbanje kose ili pravljenje privremenih tetovaža. Hena izgleda kao žbun, a lišće i ponekad stabljike koriste se za upotrebu, tako što se suše, seckaju i melju kako bi se dobio odgovarajući prah. Mešajući se ostalim vrstama biljaka, dobijaju se razne nijanse koje prvenstveno u sebi imaju crvenkasti pigment.

Kana

Foto: www.organicfacts.net

Pa, da krenemo od istorijskog značenja i upotrebe…

Lišće hene se u Aziji i Africi koristi hiljadama godina unazad za bojenje kose. Najstariji pisani tragovi o njenoj upotrebi potiču iz drevnog Egipta, te se u tom periodu nazovala “egipatskom henom”. U izobilju se gaji(la) i u Tunisu, na Arapskom poluostrvu, Persiji, Indiji, kao i u drugim tropskim zemljama.

Osim za farbanje kose, kana se koristila (mada se u navedenim zemljama i danas intenzivno koristi) za farbanje noktiju, ruku i stopala, ali i konjskih glava i repova.

Kana

Foto: www.saprirodom.blogspot.com

Kada je reč o crtanju na koži, ono što je nama najvažnije, kana se nanosi prilikom svakog bitnog događaja – kada je venčanje, rođenje deteta, početak gradnje ili useljenje, tokom duhovnih inicijacija i slično, jer se smatra da privlači pozitivne i odbija negativne sile iz okoline. Do srednjeg veka hena je bila omiljena i u Evropi, ali je njena upotreba izumrla sa promenom mode, te su crvene nijanse postale nepoželjne, ali je i reč o posledici velikih teškoća prilikom nabavke i uvoza te biljke. Veliki povratak na Zapad, kako su ga neki nazvali, kana je dočekala sredinom 19. veka, kada je italijanska pevačica Adelina Pati ponovo uvela u modu upotrebu purpurno-crvenih nijansi, ali kada je reč o bojenju kose. Njena gostovanja u SAD-u proširila su kanu i na taj kontinent.

Kana

Foto: www.portalmladi.com

Danas smo svedoci da se kanom šaraju mnogi turisti koji posete egzotičnije zemlje, ali je takvo tetoviranje rasprostranjeno i kod nas, naročito kod najmlađih, tokom letnje sezone. Takođe, ta biljka ponovo uzima maha i kao farba za kosu, jer, u odnosu na razne hemikalije koje se najčešće koriste, kana ne uništava kosu i kožu, štaviše, ima lekovito dejstvo – preporučuje se upotreba kod raznih kožnih bolesti, jer hladi i blaži, smiruje peckanje i svrab.

 

 

Kada je reč o privremenim tetovažama koje se rade kanom, njihova najveća prednost je ta što izblede nakon dve do četiri nedelje, te, ukoliko niste sigurni da li zaistinski želite da se tetovirate, “kaniranje” je sjajan način da to otkrijete.

Kana

Foto: www.uzkafu.rs

Za smesu od kane za iscrtavanje potrebno je spremiti: kanu u prahu željene boje (Indijska kana daje najbolje rezultate), vruću vodu, sok od limuna ili malo limuntusa, 1 kašičicu šećera ili meda (kako koža ne bi pucala prilikom sušenja). Kada to sve umešate, treba da dobijete smesu gustine jogurta. Potom ostavite da malo odstoji kako bi dobila na gustini. Ukoliko, pak, bude gušća nego što treba, razredite je vrućom vodom.

Kana

Foto: www.tattooeasily.com

Kao i kod prave tetovaže, željeni deo kože treba dobro očistiti – sapunom, sačekati da se osuši i onda preći alkoholom.

Kada nanesete dobijenu smesu u vidu neke slike, ostavite da se osuši makar jedan sat. Inače, najbolje je nanositi kanu uz pomoć plastičnog fišeka ili neke tvrđe četkice. Osušenu pastu skinite starim peškirom, bez grubog trljanja. Nakon skidanja, važno je da koža ostane suva naredna 24 sata, dakle, nema pranja tog dela tela, inače će kana brzo da se spere. Kada boja počne da se skida i slika više ne bude lepa, ostatak može da se skine acetonom.

Kana

Foto: www.saprirodom.blogspot.com

Važno upozorenje – pre nego što rešite da se tetovirate kanom, najpre uradite probni test, kako biste znali da li imate neke nuspojave ili alergijsku reakciju na tu biljku. Takođe, ako na željenom mestu imate makar i najsitnije dlačice, potrebno je ukloniti ih.

 

Sponzor teksta:

Plagijator

Prethodni
Sledeći

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*