Tetovaža i magnetna rezonanca nisu najbolja kombinacija

Hemijski sastav mastila (boje/a) koje se koristi pri tetoviranju, večito je pod budnim okom naučnika istraživača i dermatologa. Nedavno nam se obratila naša čitateljka Ivana Rajković sa predlogom da istražimo da li istetovirane osobe nailaze na neka ograničenja, naročito kada je reč o odlasku na magnetnu rezonancu (MR).

– Na Institutu za onkologiju su odbili da mi urade snimak zbog mogućnosti da se koža jako ošteti, tj. da se izazovu teške opekotine. Isti odgovor sam dobila i u još nekoliko privatnih klinika koje se time bave. Naredne nedelje mi je zakazan pregled u jednoj ordinaciji s rečima da će pokušati da urade snimanje. Ja nisam imala predstavu da će me tetovaže (koje obožavam i kojima sam jako zadovoljna) ograničiti u tom smislu pa mi, možda čak, ugroze zdravlje zbog nemogućnosti odlaska na magnetnu – napisala nam je Ivana.

Nebitno da li, kojim slučajem, dođete u situaciju da je neophodno da uradite magnetnu rezonancu, ili ne, uvek je dobro znati kakve boje ubrizgavate u sebe. Neke osobe su, jednostavno, alergične na određene hemikalije i često se savetuje da, ukoliko nameravate da uradite prvu tetovažu a ne znate kako vam koža reaguje na mastilo, uvek prvo istetovirate tačkicu na mesto na kojem planirate da se tetovirate. Ako primetite bilo kakve promene – osip, ekcem, opekotine, otok i slično – to je znak da vaša koža ne prihvata tu boju. Naravno, u takvoj situaciji je najbolje da se obratite lekaru. U suprotnom, ako ne primetite nikakve nuspojave, to je zeleno svetlo vašeg organizma: Go and get some tattoo!

Mada, u praksi retko ko radi spot test (skoro pa niko) jer se retko kad dešavaju nuspojave.

bad tattoos sueneser.blogspot com

Foto: sueneser.blogspot.com

Istina je da ćete teško saznati od čega je napravljeno mastilo. Nekad to majstor ne želi da kaže, a nekad ni sam ne zna.

Institut za američku bezbednost životne sredine je 2007. godine naveo dva vodeća proizvođača mastila da moraju da postave oznake upozorenja na svojim proizvodima da sadrže “teške metale, uključujući olovo, arsen i dr.”

Primer iz Švajcarske… Ta država je 2009. godine testirala supstance koje se nalaze u pigmentima za tetoviranje. Rezultati istraživanja naveli su Ministarstvo zdravlja da od 125 sastojaka zabrani korišćenje skoro polovine. U pitanju su bile kancerogene hemikalije koje su pronašli hemičari. I nakon tog testiranja, u Švajcarskoj oko 40% tih proizvoda i dalje sadrži netestirane hemikalije.

Osnovni sastojak svakog mastila su takozvane metalne soli jer one zamenjuju boju, budući da nije uobičajeno da se pigment dobija iz biljaka. Neki izvori navode da boje zamenjuje i plastika (najčešće je reč o fluorescentnim bojama koje svetle u mraku)! Ipak, mogu se naći i originalni mineralni pigmenti, kao i moderne industrijske organske boje.

tattoo-burn-100830-02 livescience com

Foto: livescience.com

Neke od boja sadrže sledeće elemente: crna – ugalj, oker – gvožđe pomešano sa glinom (pri visokoj temperaturi za žućkasta boja prelazi u crvenu), crvena – gvožđe/rđa, žuta – od đumbira (dakle, najčešće je biljnog porekla), zelena – kalijum i gvožđe, plava – bakar, aluminijum, kalijum (bezbednije su ako imaju više soli bakra), bela – titanijum oksid.

Da se vratimo na magnetnu rezonancu…

Tetovaže i trajna šminka, koje sadrže neke od pomenutih metalnih čestica, mogu izazvati probleme prilikom snimanja (kao što su opekotine), naročito ako se koristi uređaj sa visokom vrednošću magnetnog polja.

– Starije tetovaže, koje su vremenom skoro pozelenele, one su u sebi imale metalne opiljke, i osobe koje ih imaju ne bi smele da idu na MR. Danas su tetovaže uglavnom na biljnoj bazi – tvrdi viši radiološki tehničar novosadkse klinike “Mag-Medice”, Nemanja Pavlović. – Iako nisam doživeo, čuo sam da, u zavisnosti od jačine aparata, može da dođe do razlivanja tetovaže…

Andrew3 bkwilliams-catskidsandcrafts.blogspot com

Foto: bkwilliams-         catskidsandcrafts.blogspot.com

Ivana je podelila sa nama iskustvo koje je doživela tokom MR.

– Tokom pregleda su mi zaštitili tetovaže alkoholnim kompresama (koje su nakon pregleda bile vrele), ali me nije ni peckalo ni bolelo, mada su mi rekli da može da se javi nelagodnost tokom snimanja. U privatnoj klinici sam mogla da uradim taj pregled jer je njihov aparat 1-polje, a onaj u državnim ustanovama je 1,5-polje, pa je jači i na toj vrsti aparata verovatno ne bi mogli da mi urade – napisala je Ivana koja, uprkos svemu, i dalje planira da uradi još neke tetovaže.

Osobe koje imaju pirsinge, nakit, pa i zubne proteze, mogu izazvati probleme i komplikacije tokom/nakon MR.

Dakle, koje god mastilo koristili pri tetoviranju, niste u potpunosti bezbedni.

Prethodni
Sledeći

Komentari

  1. Boris // Odgovori

    Veoma slična iskustva imam sa ranijim komentarima, ali po mene nije bilo neželjenih efekata. Bio sa na dve magnetne rezonance kicme u samo mesec dana, na dva razlicita mesta. Jedni su se frapirali kada su mi videli u vajurnti: “jao, gledaj…pa ovaj je skroz crven”. Naime, na kompletnom gornjem delu ruke sa ramenom imam istetiviranu anatomiju misica, a na lokaciji srca imam grb fudbalskog kluba Manchester united, koja je takodje skoro kompletno crvena. Cela problematika se zapravo stvorila u varijanti, kako su oni meni objasnili, da u crvenoj boji ima vise metala nego u ostalim bojama. A meni su sve tetovaze 80 posto crvene. Pa su me oblagali sa gazom prethodno natopljenom alkoholom, kao sto je vec neko gore u tekstu naveo da je imao slucaj. Medjutim nisam osetio apsolutno nikakvo peckanje, da ne pricam pecenje ili ti ne znam sta. Dok na drugom mestu kad sam bio uopste nije ni bilo pominjanje u vezi bilo cega sa mojim tetovazama i naravno nikakvih problema isto nije bilo. Tako da je definitivno zakljucak da su boje bile kvalitetne i majstor je definitvno proveren, ili moja koza trpi odlicno. Slobodno se tetovirajte, samo birajte kvalitetnog majstora!

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*