Muzika i tattoo: Nemanja Kojić Coyote: “Tetovaže su ožiljci načina života koji sam ranije živeo”

Nemanja Kojić Coyote

Kada je reč o reggae muzičkoj sceni, najčešće je Nemanja Kojić Coyote (41) prva osoba koja nam padne na pamet. Iako većina misli da Nemanja živi isključivo po rasta kanonima, on tvrdi da nije pravi rasta. U prilog tome ide i činjenica da ima tetovaže što je, po tim pravim rasta kanonima zabranjeno (između ostalog, i Bob Marley je zbog toga umro – nije dozvolio da mu se amputira povređeni palac na nozi, zbog čega se kasnije razboleo i umro). Kada je reč o njegovoj muzičkoj karijeri, naš sagovornik kaže da mu je ujak kao malom pedložio da svira trombon, te je tako sa 14 godina ušao u reggae “Del Arno bend”. Paralelno je svirao pank i hard core metal u svom demo bendu “Mind rape”. Budući da se poprilično razvio kao muzičar u nekoliko žanrova, stekao je slavu ne samo u Srbiji, već i širom sveta, kaže da je danas publika mlađa, da stari bendovi opstaju, a novi dolaze. “Internet je iz korena promenio tok razvoja čovečanstva, to se negativno odrazilo na umetnost svake vrste”, kaže nam Nemanja, dodajući da, “za divno čudo”, publike za subverzivnu muziku iz srca uvek ima dovoljno, da ti scena opstala.

Nemanja Kojić Coyote

1. Rege muzika je žanr koji najpre povezuju sa rastafarijanstvom. Tu su propratni i dredovi, određen stil oblačenja, konzumiranje marihuane i slično, ali i poštovanje određenih „versko-filozofskih principa“ poput nemodifikovanja tela. Imaš tetovaže – koliko se one uklapaju u čitavu tu „rasta“ priču? Na kraju krajeva, koliko ste i sami u njoj, odnosno, koliko zaista živite po tim „versko-filozofskim“ načelima, da ih tako nazovemo?

Ja nisam tragao za Rasta kulturom, ona se sama ukazala predamnom i opčinila me u svakom smislu… Da – vegan sam,; da – poštujem i volim postojanje Haila Selasija kao čoveka božanske prirode; ali me zanimaju i druga duhovna dobra. Ne osećam se kao pripadnik ni jedne grupe ljudi, stoga ne mogu reći da sam neki tamo PRAVI Rasta… Jer, veoma malo reggae muzičara stvarno živi po Rasta kanonima. Mogu samo reći da je jedan veliki deo mene kao ličnosti formiran po Rasta principima. Ja se pored reggea takođe bavim i rock’n’rolom koji je, takođe, veliki deo mene. Sve radim prirodno.

Nemanja Kojić Coyote

 

2. Koliko tetovaža imaš, koje su i kada si uradio prvu?

Imam tri tetovaže i ne znam kad je dosla prva; negde 1993. Nenad Živić, prvi pevač Eyesburna je stilizovao indijanskog Fenixa koji mi je na desnom ramenu.

Nemanja Kojić Coyote

3. Kod koga se tetoviraš i na osnovu čega brašodređenog tattoo majstora?

Svaka je rađena neplanirano, u polusvesnim stanjima. Mogu reći da su one ožiljci načina života koji sam ranije živeo, tzv. alkoholni mulj. Mada, osećam ih kao deo sebe jer svaka ima svoje opravdano značenje. Majstori koji ih vide, kažu: “Dođi da ti popravim to”, ali meni su ovakve do jaja. Ovu na ruci, na kojoj piše “Misli dobro” radio je moj drug Fatty iz Pule (CRO) i jedino je ona po stručnim mišljenima ok.

4. Da li imaš u planu neku novu tetovažu?

Ne… Ni do sada nisam planirao.

Nemanja Kojić Coyote

5. Koliko su muzičari, ali i uopšte javne ličnosti, modeli/uzori svojoj publici kada je tetoviranje u pitanju?

Danas se svako tetovira, nema više to mnogo veze sa muzikom…Pa, je l’ da?

6. Kako doživljavaš bilo koju vrstu modifikacije tela? Koju poentu imaju za tebe, pa u skladu sa tim, da li si se pokajao zbog neke?

Nisam se pokajao, ali ne bih isao dalje u modifikaciji svog tela.

Nemanja Kojić Coyote

7. Da li spremaš neke nove stvari/projekte?

Hornsman Coyote and Soulcraft u martu izdaje novi album pod nazivom “Safe Planet”, izdao sam u Engleskoj solo album “Rearing brass”, a Eyesburn piše novi album koji će verovatno izaći na jesen.

Nemanja Kojić Coyote

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*