Ostavljen da umre zbog tetovaže

Nedavno se desio jedan nesvakidašnji slučaj – starijem Amerikancu (70, Florida) je stalo srce zbog previše popijenog alkohola, a kada su ga odvezli u Urgentni, lekari nisu mogli ništa da učine. Ili jesu… Naime, taj čovek je na svojim grudima imao istetovirano “NE REANIMIRAJ”, što je dežurnu službu u Urgentnom bacilo u nedoumicu šta da, ipak, urade?

Tražili su po njegovim stvarima makar neki dokument kojim bi potvrdili da ne treba da reanimiraju bolesnika i, budući da isprva nisu ništa našli, odlučili su da poštuju tu “istetoviranu želju”. Konsultovali su se, čak, i sa etičarima. Tek kad je stvar bila gotova, odnosno čovek zvanično proglašen mrtvim, lekari su pronašli validni dokument koji im je potvrdio da su ispravno postupili.

Tetoviranje takve “želje” je postalo sve učestalije, ali se postavlja pitanje šta zaista uraditi kada se nađete u situaciji da je nečiji život u pitanju. Istina, postoje određena pravila na osnovu kojih lekari uvažavaju takve prohteve, ali za to mora postojati dokument koji su potpisali pacijent i lekar. Tetovaže se nigde ne spominju kao legitimna stvar.

 

 

 

 

Šta vi mislite o tome?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sponzor teksta:

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Komentari

  1. Milos // Odgovori

    Pravo gradjanina je da odbije medicinski tretman,bilo koji,pa tako i onaj koji ce mu spasiti zivot. Vakcinu takodje jer je to spada u experimentalnu medicinu jer se covek “leci” od “MOGUCE buduce bolesti”. Po novom zakonu svi smo donori organa ako za zivota ne napravimo dokument kojim se to zabranjuje. Jetra bele zene u Afruci na crnom trzistu kosta i do 150 000 000 dolara. O da…

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*