Potencijalna zabrana tetoviranja u EU

U poslednje vreme ponovo se digla prašina oko štetnosti tetoviranja. Ovaj put reč je o Evropskoj agenciji za hemikalije (European Chemicals Agency – ECHA) koja upozorava na mogućnost povećanja rizika od raka zbog mastila koje se koristi pri tetoviranju. Ovde, svakako, treba baš obratiti na tu reč – mogućnost! Za sada se samo sumnja da su te boje potencijalno kancerogene, a ako se u nastavku ispitivanja to i potvrdi, zabrana tih supstanci trebalo bi da stupi na snagu za godinu dana. Svedoci smo da osobe mogu da imaju alergijsku reakciju na boje koje se koriste, što je normalno, ali do sada nema potvrda i da je neko dobio rak.

zabrana tetoviranja u EU

Foto: tattooplatform.nl

Evropski naučnici kažu da je crveno mastilo najopasnije, a potencijalni rizik nose i plavo, zeleno i crno. A ako je zelena na spisku, nekako je logično da je onda i žuta boja opasna… Iako naši tattoo majstori boje nabavljaju uglavnom od ovlašćenih distributera, ima ih mnogo i na crnom tržištu. Zato, upozoravaju lekari, treba biti oprezan.

– Mnogo boja sadrži teške metale u zavisnosti od boje. Crvena boja sadrži bakar, plava i zelena kobalt, to sve utiče na našu kožu na naš organizam. Zato je jako važno da se to ispita, da se dokaže ako postoji određeni rizik i da se postavi zakonski da to sve bude pod kontrolom – kaže dermatolog dr Mirjana Begenišić, za Radio-televiziju Vojvodine. Kako navodi, dolaze joj pacijenti sa raznim alergijama i iritacijama kože od tetoviranja, ali one uglavnom nastaju zbog lošeg održavanja sveže tetovaže, ali i tetoviranja kod nestručnih majstora.

zabrana tetoviranja u EU

Foto: abendzeitung-muenchen.de

– Agencija za hemikalije je to objavila jer štiti svoje proizvode – rekli su u tattoo studiju “American way” za list Dnevnik, dok iz studija “Twins tattoo” kažu da jedina posledica tetoviranja može da bude da organizam odbaci boju, ali da one sigurno nisu kancerogene.

Ono što je najvažnije pri svakom tetoviranju, naglašavaju lekari, jeste da se tetovaže rade na sigurnom mestu, da igle budu sterilisane, a boje bez toksičnih materija. Takođe, budući da se mastila prave od raznih sastojaka, ne može se generalizovati da su sva kancerogena, kao što naglašava ECHA.

zabrana tetoviranja u EU

Foto: boredpanda.com

Kako “Daily mail” prenosi, a prema tvrdnjama Evropske agencije za hemikalije, boje mogu uticati na plodnost, kao i na kasniji razvoj deteta. Navodno, ta agencija će uskoro objaviti i spisak hemikalija koje se koriste za proizvodnju tattoo mastila, kao i razloge zašto bi tetoviranje trebalo biti zabranjeno u Evropskoj uniji. Prema njihovoj statistici u Britaniji, svaka 20. istetovirana osoba ima problema sa nekim infekcijama i alergijama usled tetoviranja, dok je u SAD taj broj sveden na 6% ukupnog istetoviranog stanovništva.

Šta vi mislite o svemu ovome?

Prethodni
Sledeći

Komentari

  1. hrom // Odgovori

    Jedino mogu da standardizuju boje, tj. njihov hemijski sadržaj. Možda i da uvedu obavezne konsultacije sa dermatologom pre tetoviranja, radi provere alergija.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*