Religija ZA ili PROTIV tetovaža?

Zavisi koja religija, zavisi koje tumačenje, zavisi od doslednosti vernika, zavisi kakva je tetovaža…

ZA ili PROTIV tetovaža

Tattoo: Dragan Bakoš

Mnogima je verovatno poznato da je tetoviranje najpre zabranjeno u muslimanskoj religiji, jer Allah zabranjuje lažnu i veštačku lepotu, a tetoviranje se smatra unakažavanjem božjeg stvorenja. Doduše, ta zabrana se ne ističe direktno u Kur’anu, ali se može pronaći i protumačiti u okviru hadisima poslanika Muhammeda. Muslimani koji su, pak, istetovirani, bivaju izbegavani u društvu, zabranjen im je odlazak na verske obrede, alii imaju i opciju da uklone tetovirani deo kože kako znaju i umeju… Jedina alternativa tetoviranju jeste oslikavanje kanom, jer je u pitanju isključivo privremeno ukrašavanje tela. Međutim, mnogi mladi muslimani koji se odlučuju na “prkošenje” zakona svoje vere, tetoviraju religijske simbole ili kaligrafske radove koji predivno izgledaju (jer islam zabranjuje crtanje likova, nasuprot hrišćanstvu u kojem postoje ikone).

ZA ili PROTIV tetovaža

Foto: bosnjaci.net

I u Starom zavetu, Biblije u izvornom obliku, koje se pridržavaju  i muslimani, a tamo je navedeno: “Ne secite se po telu za mrtvacem + ne tetoviraj po sebi znakove. Ja sam Jehova” (Levitska 19:25), dok Novi zavet ne spominje tetoviranje uopšte.

ZA ili PROTIV tetovaža

Tattoo: Dragan Bakoš

Kada je reč o hrišćanima, navešćemo nekoliko citata iz Biblije koji donekle govore o ovom vidu umetnosti.

– “Svoja tela dajte kao žrtvu živu, svetu, ugodnu Bogu, da služite Bogu koristeći svoj razum” (Rimljanima 12:1) – “koristeći svoj razum” se može protumačiti: razmislite zašto želite da se istetovirate…

 

– “Zamisli marljivog čoveka sigurno donose korist, a ko je god brzoplet sigurno srlja u oskudicu” (Poslovice 21:5) – u kontekstu brzopletih odluka da se istetovirate kasnije će imati dugoročan uticaj na vaš odnos sa drugima, naročito na zaposlenje…

ZA ili PROTIV tetovaža

Foto: buzz16.com

Kada se u korelaciju stavljaju tetovaža i religija, tu se najviše misli na motive koji se biraju za tetovažu. Manje je zlo istetovirati neki “pozitivan” motiv, lepu sliku, nego đavola, mrtvačke glave, tzv. demonske simbole, vulgarne slike i slično. Tako su, verovatno, vernici sa istetoviranim ikonama veći vernici od onih koji na svom telu ne nose ništa osim lančića sa priveskom u obliku krsta… Neki kažu da su duh i duhovnost koji se kriju iza tih “belega” najvažniji.

ZA ili PROTIV tetovaža

Foto: pinterest.com

U ranijim tekstovima, naročito kada smo pisali o istoriji tetovaža, konstatovali smo da su tetovaže bile sastavni deo nekih kultura koje su, baš u okviru svojih religijskih obreda, imale posebno mesto i značenje.

Čudni su putevi Gospodnji…

Ovo je sve što smo iskopali na ovu temu, ako znate nešto više, budite slobodni da nam napišete komentar. U nekim neformalnim razgovorima sa popovima znamo sigurno da su i neki od njih istetovirani, pod izgovorom da su i oni samo ljudska bića.

 

Sponzor teksta:

Plagijator baner

Prethodni
Sledeći

Komentari

 1. Ljiljana // Odgovori

  Pozabavite se malo istocnjackim religijama, tu cak imate ritualno zensko ulepsavanje tetoviranjem.
  Sto se islama tice – oni to tako ‘propovedaju’, ali muslimanke od vajkada tetoviraju usne i obrve, tako da i tu ima svasta da se ‘izbunari’.

 2. boki // Odgovori

  Bilo koja tetovaža je skrnavljenje i ruženje tela koje je hram duše za života. Posebno je strašno kada se tetoviraju krst, ikone, manastiri… Dakle ne samo što srknavimo svoje telo, neo još to činimo tobože u ime vere. Sramotno! Savremena medicina je dodatno dala razloge zašto je tetoviranje opasno. Zbog velikog rizika od zaraznih bolesti, posebno hepatitisa B i C, HIV infekcije, kao i trajnog oštećenje kože. Malo ko razmišlja da će svaka tetovaža vremenom da izbledi, da će izgledati ružo, i da je za njeno uklanjanje potrebna estetska hirurgija – veoma skupa usluga. Pre nego posegnete za tetovažom, dobro razmislite da li vam je potrebno da ružite svoje telo i da li je to jedini način da skrenete pažnju na sebe. Zar ni bi trebalo da pažnju skrećete svojim lepim ponašanjem, obrazovanjem, dobrotom, pobožnošću…?! Današnja moda raznih tetovaža, vikinških bradurina, pirsinga i sličnih gluposti je prolazna, ali u nekim slučajevima posledice mogu da budu veoma dugotrajne i opasne, kako po telo, tako i po dušu!!!

  • bakos // Odgovori

   Ko zna , za nekoga si u pravu ,ali za većinu nisi.. Hepatitis ćeš pre zaraditi kod zubara, dokaza postoji brdo, istetovirani su svuda i skoro niko nema te bolesti. A da li je skrnavljenje ili ukrašavanje tela zavisi od ukusa. Neko voli čisto a neko šareno, mada mnogi prate modu, tu si jedino u pravu. Telo će svakako da istruli i ostaju samo kosti i mooožda duša, zavisi koju modu u religiji pratiš. Jer religija je najgluplja moda!

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*