Slavoljub Milovanović: Bitne stvari o mašinicama – broj uboda u sekundi je najbitniji

Na koliko volti ti radi mašina? Verovatno ste čuli ovo pitanje mnogo puta, neko je vas pitao ili ste vi nekoga pitali. Odgovor na ovo pitanje je jednostavan, pročitate na adapteru napon i to je to…

Ali to nije dovoljan podatak! Šta je napon, u stvari… Napon je jedna od osnovnih električnih veličina čija je osnovna jedinica volt (V). Da bi kroz neko električno kolo potekla električna struja, potrebno je da na krajevima tog kola imamo neku razliku električnog potencijala, odnosno napon.

U prethodnoj rečenici se pojavljuje još jedna veličina, a to je električna struja, njena osnovna jedinica je amper (A). Kakve to veze ima sa mašinama za tetoviranje, pitate se!

Rad mašine za tetoviranje opisuju sledeći parametri: – Brzina rada, ili broj uboda u sekundi, jedinica je herc (Hz) ili CPS (cycles per second). Ovaj broj kod rotacionih mašina zavisi od napona rada mašine ali ako jedna mašina na 6V ima 100Hz, druga mašina (koja ima drugačiji motor) moze imati 100Hz na 10V. Broj uboda mašine, znači, ne zavisi samo od napona, nego i od naponske karakteristike motora. Zato ako vam neko kaže na koliko volti mu radi mašina, a mašina nije ista kao vaša, taj podatak vam neće ništa značiti!

Ono što vama treba je, u stvari, broj uboda u sekundi, to je najbitniji podatak kod rotacionih mašina, naročito kod onih koje rade skroz tvrdo, bez tzv. „giva“.

A šta je sa magnetnim (coil) mašinama? Kod magnetnih mašina brzinu uboda ne određuje napon već kombinacija magneta, limova, kondenzatora, armature bar-a i geometrije rama. Promenom napona kod coil mašine samo malo se menja broj uboda, više se menja jačina udarca, mada i ona zavisi od kombinacije navedenih faktora.

Znači, da bi dve magnetne mašine mogle da rade potpuno isto na različitm naponima, opet vam podatak o naponu ništa ne znači! – Snaga mašine (P), jedinica je vat (W) i dobija se kada se pomnoži napon i struja koju motor troši prilikom rada: P=UI (napon puta struja)

Mašina treba da ima dovoljnu snagu da probode kožu, ali to ne znači da je jača mašina bolja – Duty Cycle (DC na adapterima, izrazen u %). Ovaj podatak je bitan kod magnetnih mašina. Označava koliki je odnos zatvorenog i otvorenog strujnog kola kod mašine. Treba da se kreće u vrednostoma od 40% do 55% otprilike kod magnetnih mašina. Manja vrednost označava da mašina radi mekše i da ima veći „give“.

Šta možemo zaključiti iz svega ovoga? Prosto je. Ako nekoga pitate na kom naponu radi rotaciona mašina, vi ga zapravo pitate koliki je broj uboda mašine u sekundi, tek kada znate taj parametar, mozete ga primeniti na svoju mašinu.

Ponavljam, nije vam dovoljan napon za to. Broj uboda u sekundi može se izmeriti npr. aplikacijom za štimovanje gitare koja se zove GSTRING (za android telefone). Ona meri frekvenciju zvuka. Uključite aplikaciju, postavite telefon na parče linoleuma i mašinom „tetovirajte“ linoleum. Na ekranu će vam se pojaviti vrednost broja uboda u sekundi. To je podatak koji je najvažniji kod rotacionih „tvrdih“ mašina (većina pen mašina, direktne rotacione, slider mašine)!

Broj uboda u sekundi zavisi od napona i manji je ako je napon manji i obrnuto, ali nije isti za sve mašine na istom naponu, to treba zapamtiti!

Kod rotacionih mašina treba dobro paziti da broj uboda ne bude preveliki jer tada dolazi do preteranog oštećenja kože i pojave ožiljaka na tetovaži!

Postoje i rotacione mašine kod kojih se podešava mekoća udara, ali i kod njih je bitno ne povećavati napon previše jer se povećavanjem napona povećava inercija pokretnih delova i mašina takođe radi tvrđe! Kod magnetnih mašina, pored broja uboda u sekundi, bitan je i DC. Ovaj parametar određuje jačinu udarca mašine. Tako mašina može raditi brže i mekše (za senke) ili brže a tvrđe (za linije), ili sporije, srednje meko (za boje).

Napon, kod njih je manje bitan, mada je bolje da mašina radi na manjem naponu kako se ne bi grejala. Da bi mašina radila idealno, ovi ostali parametri (DC i CPS) treba da budu podešeni kako treba. Toliko za sada. Ukoliko imate pitanja ili vas zanima nešto drugo o mašinama, pišite…
Sponzor teksta:

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*