Šta žene žele? Kada je tetoviranje u pitanju…

Premda su tetovaže, čini se, podjednako zastupljene i kod muškaraca i žena, nemaju oba pola ista pitanja na tu temu. Pokrenuli smo pitanje na našoj zvaničnoj fejsbuk stranici Tattoo Club Srbija šta je ono što pripadnice lepšeg pola najčešće zanima kada je reč o tetoviranju, a potom smo uradili malo istraživanje pokušavajući da odgovorimo na svačija pitanja.

 

Šta žene žele? Kada je tetoviranje u pitanju...

Tokom menstrualnog ciklusa mnoge žene su ositljivije, istina, i tetoviranje samo može više da ih boli nego inače. Uspešnost i kvalitet tetovaže ne zavise od toga “koji su vam dani”. (To mogu da potvrdim i iz ličnog iskustva.) Ipak, ko se kada i kako prijatnije oseća, tako i treba da tempira da se tetovira.

Šta žene žele? Kada je tetoviranje u pitanju...

Budući da je sveža tetovaža ravna otvorenoj rani, lako se može inficirati i povrediti, neophodna je maksimalna nega makar prvih mesec dana. To podrazumeva redovno pranje dečijim sapunom i vodom, pažljivo brisanje i mazanje određenom mašću za tetovaže (prema savetu tetovažera). Kada vam otpadne krasta koja se stvori nakon tetoviranja, možete mazati kremu ili mleko za telo kako ste navikli. (Kada sam se ja tetovirala tokom zime na ručnom zglobu, morala sam da nanosim tanak sloj Niveine kreme jer mi je koža bila strašno suva i pucala je. Nisam primetila da je to naškodilo tetovaži, ali nisam je ni mazala često.) Na sunce biste smeli da se pojavljujete tek dva meseca nakon tetoviranja i to uz maksimalnu opreznost. Ne valja je mnogo izlagati suncu (generalno, ne samo kad je sveža), preterano slanoj vodi, a o solarijumu i da ne govorimo! Čak i ako se budete sunčali, obavezno se mažite zaštitnim kremama čiji je minimalni faktor 30. Kada je reč o brijanju – najbolje je da sačekate da rana u potpunosti zaraste, odnosno, da krasta otpadne kako je ne biste oštetili brijačem. Isto tako, dozvoljeno je kasnije i depiliranje, ali budite svesne da se tim činom uvek skida i određen sloj (najpre suve) kože, tako da, ukoliko vam tetovaža nije dovoljno duboko, može doći do određenih posledica. Ja se još uvek, čak i posle tri godine, ne usuđujem da depiliram mesta na kojima imam tetovaže.

Šta žene žele? Kada je tetoviranje u pitanju...

Bol zavisi, kao što smo već u nekim tekstovima pisali, od ličnog praga tolerancije osobe koja se tetovira. Nema veze sa tim da li je u pitanju muška ili ženska osoba. Štaviše, muškarci su mahom osetljiviji od žena, tako da tetoviranje u tom smislu ne bi trebalo da predstavlja toliki problem devojkama. 🙂 U svakom slučaju, najosetljivija mesta su ona gde je koža najtanja i gde se skoro direktno naslanja na kost – prsti (vrištala sam kada su mi tetovirali mali znak peace na domalom prstu), zglobovi, kičma, podlaktica, stomak, grudi, lobanja,… Za anestezijom zaista nema potrebe. A i anesteziju smeju da daju samo stručna lica, lekari, a oni se ne bave tetoviranjem.

Šta žene žele? Kada je tetoviranje u pitanju...

Sve zavisi od ukusa. Moj savet je da, ako već nemate nikakvu ideju šta biste i gde da tetovirate, bolje da ni ne radite tako nešto! Naravno, ne može ni uvek da bude onako kako ste zamislile, ali ako nemate makar neki početni plan, odložite tetoviranje za neki drugi put…

Šta žene žele? Kada je tetoviranje u pitanju...

Japansko tetoviranje obrva je vid trajne šminke. S obzirom na to da se ono ne radi tattoo mašinicama, već posebnim oštricama koje nemaju tattoo majstori već profesionalni šminkeri, tetovažeri se uglavnom i ne bave time. Ipak, ono što bi trebalo da znate, kada je reč o “tetoviranju obrva”, ne čupaju se postojeće dlake, već se radi tzv. korekcija docrtavanjem dlačica u boji u kojoj su i vaše prirodne obrve.

Šta žene žele? Kada je tetoviranje u pitanju...

Istina. Zato sam se i ja češće tetovirala nego depilirala. 🙂 Opet, naglašavam – sve zavisi od praga tolerancije i mesta na kojem se tetovrate/depilirate.

Šta žene žele? Kada je tetoviranje u pitanju...

Mastilo koje se unosi u sloj kože u minimalnom procentu završi u krvotoku osobe koja se tetovira. Stručnjaci kažu da rizik izlučivanja te krvi u mleko ne postoji, prvenstveno jer su molekuli mastila preveliki da bi ušli u ćelije koje proizvode mleko. Tako kažu lekari, ali, ukoliko se vi ipak ne osećate sigurno, šest meseci brzo prođe…

Šta žene žele? Kada je tetoviranje u pitanju...

Gojenje-mršavljenje nema nikakve veze sa tetoviranjem. Jedino što preporučujem je da, ukoliko ste gojazni a planirate da skinete kile, da se tetovirate nakon dijete, kada vam se koža smanji. U suprotnom, tetovaža će vam se izdeformisati i neće izgledati onako kako je prvobitno izgledala. Isto važi i za obrnut proces – trudite se da se ne ugojite previše nakon tetoviranja, jer se koža i slika rastežu, tetovaža posvetli i grozno izgleda. Sačekajte da vam prođu bubuljice jer se ne može tetovirati preko njih. Preko rasekotina se može raditi tetovaža, štaviše, mnogi se namenski tetoviraju preko ožiljaka kako bi ih sakrili. Ukoliko se posečete ili opečete preko tetovaže, u zavisnosti od stepena opekotine zavise i posledice. Recimo, nedavno sam se opekla na tiganj i bila mi je crvena štrafta preko cele tetovaže na ruci! Nabubrila je, stavljala sam obloge, bila je crvena linija nedelju-dve, a zatim se povukla. Za svaki veći problem, najbolje je da se javite lekaru.

 

Ovo su sva pitanja koja su nam stigla na postavljeno pitanje. Ukoliko imate dodatnih, slobodno nam pišite u komentarima ili na fejsu. 🙂

Lea Radlovački

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Komentari

  1. Kristijan // Odgovori

    Pozdrav za sve vas, ovako razmisljam o tetoviranju dobrih pet godina, uzrok mog razmisljanja je taj sto imam problem sa osetljivom kozom, koza mi reaguje na cesanje i ogrebotine tipa kada me pas ogrebe napravi se izbocina bukvalno bukne i povuce se posle 15ak minuta, sto znaci da je preosetljiva, interesuje me kakvih iskustva imate, pitao sam i jednu zenu dermatologa kao ne postoje nikakve provere na foru uradi pa ces da vidis kakva je reakcija. Hvala vam unapred puno bi mi znacio vas odgovor.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*