Strip dešavanja u studiju – održavanje tetovaže

plagijator_odrzavanje_tetovaze

Da, svežu tetovažu ne smete izlagati suncu najmanje mesec dana…

Održavanje tetovaže: i nije neka velika mudrost… Tek urađena tetovaža mora biti uvek čista, blago namazana i fizički nepovredjena!

Nova, tek urađena tetovaža je vrsta površinske rane na koži i zato je u narednih 4-14 dana (kod nekog duže, kod nekog kraće) trebate održavati čistom i nepovređenom do momenta kad se ona preljušti (u najvećem broju slučajeva 4-6 dana). To je slično kao kad se izgori na suncu, pa se koža ljušti.

Kada se taj proces završi, ona je zarasla površinski i više nije otvorena rana. Međutim, koža se regeneriše još šest meseci, a možda i duže.

Savet za održavanje tetovaže: Ujutru i uveče OBAVEZNO oprati tetovažu hladnom vodom i dečijim(bebi) sapunom. Dobro nasapunjati čistim rukama i isprati vodom (kao što perete ruke ali ne previše grubo). Zatim je osušiti čistim ubrusom i sačekati još nekoliko minuta na vazduhu da se osuši, a onda je namazati (Jekoderm, Pantenol MAST ili neka specijalizovana krema za tetovaže) u minimalnom sloju.

U toku dana, po potrebi namazati tetovažu čistim rukama  još 1-2 puta.

Preko tetovaže nositi čistu pamučnu odeću. U slučaju da morate da obučete nešto drugo, tetovažu možete zaštititi folijom.

Fizička oštećenja: Nemojte je češati, grebati, dirati prljavim rukama, spavati na njoj, skidati krasticu na silu… Izbegavajte preterano znojenje (vežbanje, fizičke poslove). Nikako se nemojte kupati  u rekama, jezerima, bazenima i morima, i nikako se nemojte sunčati (važi i za solarijum) bar mesec dana. Sunce je uvek najveći neprijatelj tetovaži, što se više sunčate, tetovaža sve brže bledi, zato je sakrivajte od sunca ili koristite kreme sa što većim faktorom zaštite.

Tetovažu kasnije možete s vremena na vreme namazati kremom za negu kože.

Postoje i druge preporuke, ali sve govore da tetovaža mora biti čista i nepovredjena. Trenutno, najbolja metoda je specijalna folija koju retko ko koristi. Ona se specijalnim postupkom nalepi na svežu tetovažu i skine se za 5-6 dana i vi samo treba da pazite da je ne oštetite.

Prethodni
Sledeći

Komentari

 1. Pixie // Odgovori

  Specijalna folija zaista dosta olaksava odrzavanje tetovaze. Mi je koristimo i nasi klijenti koji su imali cast da je testiraju su i vise nego zadovoljni.
  Dodala bih jos da postoji i poseban sprej kojim se poprska tetovaza a koji formira zastitni sloj slican toj specijalnoj foliji s tim da se on mora naneti vise od jednog puta ali postupak je isti kao sa folijom. Bez neke prevelike brige sem oko toga da se pazi da ne dodje do ostecenja.

 2. Dragan Bakos // Odgovori

  Sjajna dopuna ,Hvala!

 3. Milos // Odgovori

  Mazao sam tetovazu 15 dana i tek sada mi se stvorilo guljenje kao kod sagorevanje od sunca i mislim da pocinje da mi se steti je l mogucato ?

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*