Tattoo Intervju: Aleksandar Lučić Alek: “Motiviše me sopstveni napredak koji sam ostvario”

Čini se da, kada spojiš tetoviranje kao posao i putovanje svetom – nema ništa lepše. Tako je i Aleksandar Lučić (28) svetski čovek, koji je živeo u Beogradu i Obrenovcu, trenutno je u Nemačkoj i radi u studiju “FFF” Tattoo Club Beograd, ide na gostovanja po Francuskoj, a planira da u tom maniru obiđe i Austriju i Švajcarsku. Tetoviranjem je počeo da se bavi 2009. godine, jer mu se svidelo to što njegov ujak Ivan u to vreme radio.

 

1. Kako je to izgledalo u početku?

Kada sam došao do prve coil mašine, prvo sam je rasturio u delove da vidim kako to funkcioniše. Ne znam kako sam posle uspeo da je sklopim, s obzirom na to da blage veze nisam imao. Provodio sam dosta vremena po forumima, pratio diskusije. Istraživao sam pola godine pre tog septembra, kada sam skupio hrabrost da uradim prvi tet. I dalje učim o tetoviranju, istražujem svaku oblast, i mislim da će tako i ostati…

2. Osnova dobre tetovaže?

Pre svega – sâm umetnik. Ideja, kreativnost i sloboda su najvažniji. Dobar tehničar može skoro svako da postane vremenom.

3. Inspiracija, šta te motiviše?

Inspiraciju nalazim svuda oko sebe, poćev od prirode, arhitekture, slikarstva, fotografije, pa čak i ljudi oko sebe… Motiviše me sopstveni napredak koji sam ostvario. To me najviše gura i tera da idem dalje.

4. Koliko često tetoviraš nedeljno/dnevno?

Tetoviram 5-6 dana u nedelji. Rekord mi je devet sitnih tetovaža za dan, ali više uživam kad imam ceo dan da se posvetim jednom motivu. Ne volim da sam pokretna traka…

5. Šta voliš, a šta ne voliš da radiš?

Volim da tetoviram i da se družim, ne volim da spavam.

6. Imaš li neku poruku mladim tetovažerima?

Ništa se ne ostvaruje preko noći. Potrebno je dosta rada, strpljenja, vremena i požrtvovanja, da bi se ostvario neki uspeh. Najpre poradite na crtanju i slikanju… Tetoviranje je proces gde to prebacite na kožu.

7. Poruka mušterijama/klijentima?

Think before you ink! Pažljivo birajte šta i kod koga se tetovirate. I naravno, bez brzanja, jer nikada nije kasno da se istetovirate.

8. Koga bi izdvojio sa tattoo scene?

Veliki uticaj je na mene ostavio Guy Aitchison sa drugim izdanjem svoje knjige iz koje sam dosta naučio, i koju bih svima preporučio. Zatim, tu su Tom Renshaw, Tyrell, Nikko, Tommy Lee Wendther, Paul Booth i drugi… Njihove radove pratim i dosta su uticali na moj stil tetoviranja.

9. Da li biraš motive i da li si do sad nekoga odbio?

Klijenti dolaze sa raznim idejama, i uglavnom to ostane samo ideja ili referenca. U većini slučajeva, ja biram motiv, naravno uz njihovu saglasnost. Trudim se da odbijanje bude poslednja opcija. Ali, u tom slučaju ih prebacim kod nekog od svojih kolega. Svima posla, svakom hleba. 😉

10. Da li si imao nekih neprijatnosti ili neke zanimljive anegote koje bi izdvojio/ispričao?

Imao sam klijentkinju u Francuskoj, malo krupniju devojku, kojoj sam radio nešto sitno ispod vrata na kičmi. Bila je veoma komunikativna i niju je bolelo, ali se odjednom onesvestila i krenula da pada sa stolice. Nas troje smo jedva nekako uspeli da je prebacimo sa stolice na krevet, kako bi došla sebi. Hit je, u stvari, bio njen momak, koji sedi podlakćen i prekrštenih nogu na metar od nje i koji posmatra sve to. Nije se ni pomerio, a kamoli trepnuo kada se sve to dogodilo! Pariz – grad ljubavi… 😛

11. Da li ti mušterije postavljaju neka pitanja koja te nerviraju?

Imam uvek strpljenja za svoje musterije. Nikada mi nije teško da im odgovorim, i smatram da je to jako važno kako bi se steklo početno poverenje.

12. Koje ti je omiljeno pitanje koje ti musterije postavljaju?

“A šta ću da radim sa tetovažom ako se nekada zaposlim u banci?” Ovo mi je omiljeno iz razloga što bi nekako svi da rade u toj banci… 😀

13. Ti si dosta mlad tetovažer, ali ipak ćemo te pitati: razmišljaš li o penziji?

Za sada ne…. Još samo njih nekoliko stotina hiljada da istetoviram, onda cu se smiriti. 🙂

14. Kakav si sa zdravljem: leđa, oči, dupe? 🙂

Najviše me muče leđa zbog sedenja. Problem rešavam istezanjem u toku tetoviranja, i vežbama kada me ne mrzi. Ali, napokon sam našao odličnog fizioterapeuta, gde posle masaže bukvalno imam upalu mišića. Preporučujem 1-2 masaže mesečno svojim kolegama, ako imaju sličnih problema kao i ja.

15. Koje mašinice koristiš?

Koristim uglavnom coil mašine. U kolekciji imam najvise OTM mašina od brata Okca, i planiram ih još u svojoj kolekciji uskoro. Koristim takođe i Dragonfly mašine, pošto je ponekad termin kratak, pa je sa njima brže.

16. Šta sam zaboravio da te pitam?

Jesi li razmišljao nekada da radis u banci? Već sam poslao CV, čekam da me pozovu… Hehehe…

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*