Tattoo intervju: Dragan Bumbar Trivunčić – Tetoviranje je umetnost, sve je počelo sa “Bzzzzzzz”

U tetoviranju nema konkurencije, već kolegijalnosti.

Zahvaljujući tattoo mašinicama koje Dragan Bumbar Trivunčić sa devojkom Majom ručno izrađuje više od deset godina, početnici su dobili priliku da načine prve korake u svetu tetoviranja, a iskusni majstori da naprave neke od najboljih radova. Uz doživotnu garanciju za svaki njegov proizvod, retko koji kupac može da bude nezadovoljan. Rođen u Travniku 1971. godine, Dragan se za tetoviranje zainteresovao 90-ih godina kada su za šare na koži bili dovoljni igla, konac i malo tuša. Danas, u radionici u Nišu, pravi mašinice kakve on ili klijenti zamisle.

Kada si napravio prvu mašinicu za tetoviranje?

– Devedesetih godina, prvi časopisi, mašinice i tetovaže u boji pomutili su nam razum. Tada sam, na nagovor prijatelja, odlučio da napravim prvu mašinu posle nekoliko neprospavanih noći. Od federa, motora od vokmena i ostalih skalamerija, nastala je i prva “Frankenštajn” mašina. Već prvog dana posle toga bilo nas je desetak u sobičku i svi su čekali red da se prošaraju. Dvojica su uvek bila zadužena da nađu iglu kad izleti iz mašine i ti mali tehnički problemi nisu mogli da nas zaustave u nameri da budemo drugačiji od drugih. Zatim sam dvadesetak godina proveo po raznim radionicama, i onda odlučio da metalsko iskustvo usmerim baš na ono što volim i što me ispunjava. Moja devojka i ja počeli smo ozbiljno da izrađujemo, popravljamo i repariramo mašinice 2008. godine.

Šta te u poslu motiviše i inspiriše?

– Uvek me iznova inspirišu nove generacije koje kreću u tattoo svet sa istim žarom sa kojim smo i mi “oldtajmeri” počinjali. Ispratili smo generacije tetovažera i sa dosta njih, osim što imamo profesinalni odnos, postajemo jedna velika familija.

Koga bi iz te “velike familije” izdvojio?

– Definitifno Nebojšu Prvulovića Arčija jer je on zaslužan za moju prekretnicu u ovom poslu. Za njega sam čuo od prijatelja koji me je nagovorio da ga upoznam i usput ponudim neke mašinice. Naravno, potpuno siguran u sebe, odneo sam nekoliko modela. Nakon upoznavanja, pogledao je sve te mašine i sklonio ih u stranu rekavši: “Ovo ništa ne valja!”. Tog trenutka postali smo veliki prijatelji i sve svoje znanje je preneo meni, a bio je jedan od retkih koji su znali sve tajne ovog posla.

Osim za prekretnicu u tvom poslu, Arči je zaslužan i za jedan zanimljiv projekat. Možeš da nam ispičaš o čemu je reč?

– To je rukav koji smo zajedno na ideju našeg velikog drugara Arčija započeli, a koji, nažalost, zbog njegove iznenadne smrti, nismo završili. Naime, ideja je bila da odaberem custom modele mašinica koje sam izradio za određen broj majstora, da taj majstor tom istom mašinicom meni istetovira njenu sliku na ruku i tako napravim rukav jedinstven u svetu. Zahvaljujem svim Arčijevim i mojim prijateljima koji su učestvovali i sa oduševljenjem prihvatili da ovo odrade. Veliki naklon za majstorčine – Milana Kocića, Bobana Živaka, Nebojšu Prvulovića Arčija, Miljana Cojbašića, Nikolu Perkovića Džonija, Nikolu Buleta, Bratislava Živkovića, Aleksandra Mrkonju Fettija, Gorana Jeftića, Milana Žikića Žiku, Milana Dark Art, Lazara Kocića, Damira Poponjeca. Dogovorene su još dve mašinice i konačno stavljamo tačku na taj zanimljiv projekat.

Kakvi su ti planovi za nove projekte?

– Ideja i planova uvek ima na pretek i uz sve ove serijske modele coil i rotary došlo je vreme i za jednu Ketridžaru.

Da li si odbio nečiju ideju za izradu custom mašinice?

– Naravno da nisam. 🙂

Kako nastaje jedna mašinica za tetoviranje?

– Trenutno radim nekoliko modela tattoo mašinica – rotacionih i coil. Te serijske modele uvek usavršavam i trudim se da svaka mašinica zadovolji potrebe i profesionalaca i početnika. Uvek rado izrađujem custom mašinice po želji i ideji mušterija. Tad sve počinje od crteža i dogovora sa klijentom do konačne ručne izrade.

 

Tvoje mašinice imaju doživotnu garanciju. Da li je ona u ponudi uvek i bez izuzetaka?

– Da, naravno. Trudimo se da sve bude odrađeno maksimalno dobro i od najkvalitetnijih materijala. Naravno, dešavaju se kvarovi, ali sve rešavamo u najkraćem mogućem roku. Nedavno mi se jedan klijent javio i objasnio da mu je devojka zbog neuzvraćene ljubavi isekla sve kablove na mašinicama. Naravno, i kad je takva stvar u pitanju, garancija je doživotna.

Dragan Bumbar Trivunčić

Iako ne tetoviraš, kao neko ko izrađuje opremu za tetoviranje, majstori su ti direktni klijenti, tako da dobro poznaješ tattoo scenu u Srbiji. Šta misliš o njoj?

– Drago mi je da smo deo cele ove priče i da smo pomogli da dosta majstora napravi prve korake ka svetskom uspehu. Scena je odlična i naši majstori su izuzetno poštovani i cenjeni u inostranstvu. Meni je ipak najdraža niška scena.

Da li posećuješ tattoo konvencije?

– Da, uvek rado, kod nas i preko. Imali smo čast i privilegiju da odradimo i nagrade na prestižnim konvencijama u Francuskoj.

Šta poručuješ mladim tetovažerima?

– Tetoviranje je način života. To je umetnost, a ne dranje kože nekom jadniku za sitne pare. Osim mašinicama i ostalom opremom, naoružajte se strpljenjem predanosću i budite spremni na konstantno učenje jer samo tako možete da uspete u ovom poslu i da uživate u njemu jer tetoviranje daje potpunu slobodu u svakom smislu te reči. I neka vam na pameti bude jedna lepa rečenica koju je Arči izgovorio prilikom otvaranja svog “Bzzzz family” studija…U ovom poslu nema konkurencije, već KOLEGIJALNOSTI. Vaši Bumbar i Maja bzzzzzzzz…

 

 

 

 

Sponzor teksta:

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*