Tattoo Intervju – Goran Bošnjakov: “Mušterija da ceni svoju kožu i ne priča mnogo”

Iako je Zrenjaninac, poslednjih pet godina ni sam ne zna gde živi i radi, jer struji na relaciji Zrenjanin-Pariz. Goran Bošnjakov (36) je tattoo majstor kojeg vam predstavljamo u ovom broju našeg časopisa. Njegova evolucija tetoviranja počela je sa ručno pravljenom mašinicom, pa coil mašinicama, a kasnije je prešao na rotacione, dok poslednjih godinu dana radi sa Chayenne penom. I, samo da znate, ispričao nam je najbolju anegdotu do sad!

 

 Kada si počeo, zašto i kako da tetoviraš?

– Počeo sam da tetoviram godinu dana pre odlaska u vojsku, ’98. Kao i većina tetovažera moje generacije, počeo sam sa hand-made mašinicom. Patentica, žica od gitare, motor od vokmena i paleta boja iz knjižare marke Rotring. Tako sam radio tri godine i onda sam pravio veliku pauzu dok nisam došao do “profesionalne” opreme 2005. Od tada je počelo kao hobi, da bi polako prerastalo u posao koji sada radim svakodnevno.

 Osnova dobre tetovaže?

– Mušterija sa dobrom temom za tetovažu, a koja prihvati savete i ne priča mnogo…

 Inspiracija, šta te motiviše?

– Inspirišu me tattoo majstori, slikari, umetnici iz celog sveta od kojih može da se nešto nauči. Porodica me motiviše da guram dalje i budem bolji.

 Da li posećuješ tattoo konvencije?

– Posetim 2-3 konvencije godišnje, ali retko učestvujem. Uglavnom na konvencijama gledam šta ima zanimljivo od opreme da se kupi, popijem pivo sa kolegama…

 Koliko često tetoviraš nedeljno/dnevno?

– Kad sam u Parizu, radim 8-9 sati dnevno, šest dana u nedelji (sedmi dan tetoviram prijatelje 🙂 ), a kad sam u Zrenjaninu, više vremena provodim sa porodicom i prijateljima, pa radim 3-4 dana u nedelji, svake druge nedelje.

 Šta voliš a šta ne voliš da radiš?

– Volim realizam, uglavnom sam do sada radio u crno-beloj tehnici. Ali u poslednje vreme volim da uradim nešto i u boji. Ne volim tribale, maore, biomehaniku…

 Ideš li na tattoo gostovanja?

– Redovno idem u Pariz, ali išao sam u još desetak shopova u različitim delovima Evrope. U budućnosti planiram još više gostovanja u različitim shopovima, da steknem nova iskustva, prijatelje, znanje.

 Koji su tvoji životni i tattoo ciljevi?

– Cilj mi je da nastavim što je duže moguće ovim tempom da radim, napredujem i usavršavam se.

 Imaš li neku poruku mladim tetovažerima ?

– Da budu istrajni, uporni i da daju 110% sebe u to. Da crtaju na papiru što je više moguće, da nađu studio gde će moći da rade i uče zanat.

Poruka mušterijama/klijentima?

– Cenite vašu kožu, istražujte preko neta o tetoviranju, kakvi stilovi postoje i šta se vama najviše sviđa. Na osnovu toga tražite vašeg budućeg majstora, tražite u drugom gradu ako nema u vašem, pogledajte mu radove, studio… Ne tetovirajte se za flašu piva kod nekog u sobi, bolje da platite dobru tetovažu, nego skidanje ili prekrivanje…

Imaš li uzore u svetu tetoviranja?

– Imam mnogo uzora čije radove pratim preko društvenih mreža…

 Da li biraš motive i da li si do sad nekoga odbio?

– U početku sam svašta radio, ali sad radim, uglavnom, samo veće slike. Male slike i slova rade šegrti…

 Da li si imao nekih neprijatnosti ili neke zanimljive anegote koje bi izdvojio/ispričao?

– Kad radiš sa ljudima, uvek je zanimljivo, ima nas raznih. Izdvojio bih jedan par koji je radio škorpije. On na stomaku, ona iznad guze. Kad sam njemu zavrsio i trebao njoj da stavim preslikač, zvala je dečka da se nameste u pozu tako da, kad imaju odnose, škorpije budu jedna preko druge… Oni su se nameštali, a mi smo smo se valjali od smeha…

 Da li ti mušterije postavljaju neka pitanja koja te nerviraju?

– Shvatam da nisu svi ljudi informisani o tetoviranju i, koga bi trebalo da pitaju ako ne nas? Trudim se da odgovorim i pomognem uvek.

 Kakav si sa zdravljem: leđa, oči, dupe? 🙂

– Sve me dobro služi, za sada…

 Razmišljaš li o penziji?

– Ne verujem da ću se penzionisati. Možda ću smanjiti aktivnosti, ali dok me služi zdravlje, zujaću.

 

Da pročitate još intervjua kliknite OVDE.

 

Prethodni
Sledeći

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*