Tattoo Intervju: Marko Stamenković Mare

Mare: “Mušterije u inostranstvu su uvek spremne na kompromis.”

 

 Tattoo majstor Marko Stamenković Mare (28) (Tattoo Factory Belgrade), posao kojim se bavi smatra svojim životom i nada se da će se do kraja njime i baviti. Kaže da redovno posećuje tattoo konvencije, ali uglavnom u stranim zemljama. Od tih poseta izdvaja konvenciju u Nemačkoj na kojoj je bio gost umetnik i osvojio prvo mesto u Offenbachu za najbolji color tattoo. Od nagrada ističe i onu osvojenu u Beogradu – prvo mesto za black&grey i prvo mesto za best of convention. Interesantno je da mu je jedna  mušterija posvetila rep pesmu – ”Tattoo Mare (neprejebivi Mare)“/Monogamija. Njegov životni cilj glasi: „Fuck famous make art“.

 Kada si počeo, zašto i kako da tetoviraš?
– Tetoviranje kao tetoviranje me nije zanimalo u prvom periodu, jednostavno nisam znao puno o tome, ali ceo život crtam, te me je svaki vid takve umetnosti privlačio. Dok sam pohađao srednju umetničku školu u Leskovcu, upoznao sam momka Rašu koji ima tamo studio i koji me je uveo u svet tetoviranja.

Osnova dobre tetovaže?
– Mislim da je tetoviranje uzelo dosta maha u umetnosti i kao i svaka umetnost otišlo u raznim pravcima, ali svaka tetovaža sadrži onaj tehnički deo po kome se vidi da li je sam rad kvalitetan, bio to portret ili tribal.  Tu se obično uzima u obzir kvalitet same linije, prelazi, popunjavanja i senke.

Inspiracija, šta te motiviše?
– Pošto sam završio srednju umetničku školu i višu likovnu u Beogradu, najviše me inspiriše to akademsko nazovimo „realistično“ slikarstvo i crtež, te sam u tom smeru krenuo i takvi radovi me najviše inspirišu, odnosno oni radovi gde tattoo majstor ima umetničku slobodu.

Koliko često tetoviraš nedeljno/dnevno, kao i šta voliš a šta ne voliš da radiš?
– Pa, uglavnom sam  bukiran po mesec-dva unapred, tako da radim svaki dan, odnosno šest a nekad i sedam dana nedeljno, a kao što rekoh, insipišu me realistični motivi i njima se najviše radujem, bilo to portreti ljudi, životinja, arhitektura, priroda itd.

Ideš li na tattoo gostovanja?
– Vec četiri godine sam aktivan što se tiče gostovanja po stranim tattoo studijima. Jedno vreme sam bio u Culture Shocks-u u Wolfsburg-u i Tattoo Hulk iz Stuttgarta, a trenutno sam u Karlsruhe-u u Psychoart tattoo studiju.
 
 Možeš li da uporediš tetoviranje kod nas i u inostranstvu – koje su mane, a koje prednosti ukoliko izuzmeš zarađeni novac?
–  Tetoviranje kod nas i unostranstvu: prvo, u inostranstvu je mnogo veća potražnja. Traže se ozbiljniji radovi, mušterije su uvek spremne za kompromis i u većini slučajeva poslušaju predlog tattoo majstora, osim toga, oprema je dostupnija. Zakon o tetoviranju je doveden do savrsenstva,

Imaš li neku poruku mlađim tetovažerima ?
– Naravno, uvek me raduje kada vidim da neko mlad neiskusan želi da nauči nešto i trudi se da svoju umetnost dovede do nekog većeg nivoa. Naravno, za svaki uspeh potrebno je dosta rada, u ovom slučaju crtanja, tako da najbitnije je crtati svaki dan, da l’ to bilo na papiru, platnu ili kozi…. 

Poruka mušterijama/klijentima?
– Profesionalnost na prvom mestu što u vidu umetnosti, što u vidu higijene – mislim na biranje tattoo majstora koji će uraditi tetovažu, bio to ja ili neki od kolega.

 Imaš li idole?
– Nemam idole niti sam ih ikad stvarao u bilo kom pogledu. Naravno, što se tiče tattoo umetnosti, uvek se nađe neki vrh majstor kome skidam kapu, ali kada naletim na tako nešto, onda detaljno prostudiram radove i pokušam logično da zaključim kako je majstor izveo rad kome se divim. 

Da li biraš motive i da li si do sad nekoga odbio?
– Uglavnom pričam sa mušterijama da bih mogao da ih nagovorim da urade nešto kvaliteno, jer to mi je profesija i znam šta može dobro da stoji na koži a šta ne. Uglavnom odbijam prepravke jer mi je to nekako mučno da prekrivam tuđe slike.

Da li si imao nekih neprijatnosti ili neke zanimljive anegote koje bi izdvojio/ispričao?
– Naravno… Kada se vodi tattoo studio, mušterije koje ulaze su najrazličitijih karaktera, te ima i zanimljivih ali i neprijatnih situacija…
 
 Možeš li da nam izdvojiš neku? Na primer, da li ti je neko tražio sliku srednje veličine u 3D-u?
A, to su redovna pitanja! Jedan lik mi je tražio da mu stavim tačku u oko na rad koji je neko drugi radio. Jedna mušterija je tražila krilo zmaja preko butine da bi mogao reci devojci da mu sedne u krilo. Mada, bilo je i likova koji traže, recimo, horoskopski znak i kad ga nađem, on mi kaže: „Ne, ja hoću slova da pišu koji sam znak, na ćirilici pisano“…
 Najmlađa/najstarija mušterija?
– Najmladja je imala 14 godina i naravno bila je u pratnji roditelja, a najstarija 74. 

Koje si sve javne ličnosti tetovirao?
– [to se tiče naše muzičke i „jet-set“ scene: Elena Kitić, Marta Savić, Veljko Ražnatović, Dj Antrax, Monogamija, Sale Tru i jos neki, a bilo je i sportista raznih…

 Da li ti mutšterije postavljaju neka pitanja koja te nerviraju?
– Uvek ima toga… Uglavnom je to: „Je l’ gotovo, je l’ gotovo, je l’ gotovo?“ Ali ima i onih koji su uplašeni pa pitaju da li boli, koliko će da traje i ostala nebitna pitanja. 

Koliko imaš tetovaža na sebi?
– Imam dosta, skoro pola tela. Nisam brojao. Slika preko celih leđa, započeta su mi oba rukava, jedan je pri kraju, obe noge započete, na grudima, ali planiram i vrat i stomak… Ma, ceo! Hahaha… 😀
Prethodni
Sledeći

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*