Tattoo Intervju – Milan Mladenović: “Kreativna ideja i dobro poznavanje tetoviranja, dobitna kombincija za kvalitetnu tetovažu”

Milan Mladenović je tattoo majstor iz Niša, rođen deset godina pre smrti njegovog imenjaka i frontmena “Ekatarine Velike”, tako da je ove godine napunio 32. Put ga je najpre naveo u Beograd, a sada je, kako kaže, nastanjen u Augsburgu u Nemačkoj.

Tetoviranjem je počeo da se bavi pre tačno jedne decenije, na nagovor brata od strica i bratovog kuma. Mada, budući da se crtanjem i slikanjem bavi od malena, te i da je završio umetnički školu i “dogurao” do apsolventskog statusa VTTS u BG-u na odseku za dizajn, ne deluje nelogično što se ipak bavi tetoviranjem. Budući da nije imao tendenciju da završi studije, vratio se u rodno mesto gde je upoznao Dejana Adžića, vlasnika studija “Dark Tattoo”, i tada je shvatio da je tattoo umetnost pravac u kom želi da ide, mesto gde može da se izrazi u likovnom smislu, ali i od čega može da živi. Nakon rada u Nišu, pa u Beogradu i u Nemačkoj, desilo se to da je, sa prijateljem Markom Momčilovićem i suprugom Jule, osnovao studio “All in tattoo and piercing” u Augsburgu.

 

Šta je osnova dobre tetovaže?

– Mislim da sve kreće od ideje. Kreativna i unikatna ideja, kombinovana sa dobrim crtežom i potkovana dobrim poznavnjem tehničkog aspekta tetoviranja, dobitna su kombincija za kvalitetnu tetovažu.

Šta te inspiriše, a šta motiviše?

– Inspirišu me uglavnom neobične stvari, anomalije, stvari u prirodi i životu koje su teško obijašnjive, čudne i jedinstvene. A motiviše me želja za napretkom u svakom smislu.

Da li ideš na konvencije?

– Moram da kažem da sam po prirodi vrlo teritorijalan i nerado napuštam svoj kutak. Nisam ljubitelj konvencija i za moju prirodu su to vrlo stresna dešavanja. Ali, kako su one dobar vid promocije i jedna od ređih prilika da vidim neke kolege koje su mi drage, teram sebe da ih posećujem koliko sam u mogućnosti.

Koliko često tetoviraš?

– U Srbiji sam tetovirao kad i koliko ima posla, a sada tetoviram pet dana u nedelji. a šesti dan je povremeno posvećen za lične projekte (neke tetovaže, što bi se reklo, za “merak”).

Da li ima da nešto ne voliš da tetoviraš?

– Uglavnom ne volim da radim linearne stvari. Pokušavao sam da usavršim taj aspekt tetoviranja, ali on nikako ne leži mom temperamentu, tako da sada izbegavam da radim mandale, maore, geomeriju i složene letteringe. Trenutno se specijalizujem za Watercolor ili Akvarel stil, ali dosta zavisi od samog trenutka i motiva, više nego od stila šta će da mi bude prijatno za rad. Uvek su tu pri vrhu lobanje i horor motivi, a mogu da se provuku i koji new-school i realistic radovi. Kao što rekoh, mislim da najviše zavisi od samog motiva.

Da li ideš na gostovanja?

– Za gostovanja mi je sličan odgovor kao i za konvencije. Do sada sam gostovao samo na jednom mestu, ali postoji mogućnost da se od sledeće godine malo aktiviram po tom pitanju.

Koji ti je tattoo, a koji životni cilj?

– Tattoo cilj je da naučim još bolje da tetoviram i da to radim još dugo dugo, a životni cilj mi je proširivanje porodice, još koji kućni ljubimac.

Šta bi savetovao mladim tetovažerima?

– Sve po redu: prvo papir, onda photoshop i koža. Prvo osnove, pa onda sve ostalo… Učite sve što možete da nučite, tražite savete i koristite ih. I na kraju, nisu svi stilovi za svakoga i ne treba da budu. Nađite ono što vama odgovara i napredujte.

A šta bi savetovao klijentima?

– Tetovaže su za “život”… Razimislite, imajte ideju, birajte kod koga se tetovirate jer je to vaša odgovornost. Budite otvoreni za savete oko dizajna, pozicije i veličine tetovaže. U obostranom je interesu da vaša tetovaža bude odrađena na najbolji mogući način. Vodite računa pri održavanju tetovaže, jer loše održavanje može da uništi i najbolji rad, a na kraju sa tim vi morate da živite.

Da li imaš uzore?

– Uzor su mi dobra tetovaža, idaja i crež, tako da mi je teško da izdvojim nekog posebno, jer ih ima dosta, i manje i više poznatih. Kada bih morao neka imena da kažem, rekao bih Ondrash tattoo i Adama Kremera koji su me privukli Watercolor stilu tetoviranja.

Da li odbijaš neke klijente?

– Ovo je posao koji se radi za klijente, te se trudim da ne odbijem nikoga. Dešavalo se, ali vrlo retko.

Da li imaš neke neprijatne situacije ili anegdote koje bi podelio sa nama?

– Verujem da, kao u svakom poslu gde se radi direktno sa ljudima, dešavaju se neprijatne situacije i zabavne anegdote, tako da nisam ni ja izuzetak. Izdvojio bih jednu iz “šegrtskih” dana, kada je jedan dečko provirio glavu kroz vrata shopa i pitao, bez “dobar dan” ili bilo koje osnovne kulture, da li imamo kineska slova, na šta je Dekijev odgovor bio: “Nemamo na lageru, stižu nam sutra.” Samo su se vrata lagano zatvorila, a mi smo ostali da se smejemo.

Da li si nekada tetovirao neku javnu ličnost?

– Nikog u pravom smislu “javne licnosti”.

Da li postoje neka pitanja koja ti postavljaju mušterije, a koja te nerviraju?

– Na ustaljena pitanja odgovaram automatski, retko se nerviram inače, ali može više da me izbaci iz takta arogantno ponašnje klijenta nego bilo koje pitanje ili priča.

Da li razmišljaš o penziji?

– Svakodnevno! Poslovni deo tetoviranja mi je uvek teško padao. Da ne moram da razmišljam o troškovima za život, odmah bih otišao u penziju i tetovirao iz hobija i ljubavi.

Kada je reč o zdravlju, kako tu stojiš?

– Kako vodim računa o svom zdravlju, dobro sam i živ. U svakom slučaju, još uvek mrdam. Situacija nije alarmantna.

Koje mašinice koristiš?

– Baš mi je skoro umro Cheyenne thunder, pa sam uzeo da probam Kwadron pen i mogu da kažem da što više sa njim radim, sve više mi se sviđa. Posedujem i više coil mašina, od kojih su mi najdraže dve custom mašine, koje je napravio moj veoma dragi prijatelj i kolega Bumbar po mom dizajnu, i naravno, Micky Sharpz Hybrid.

 

Prethodni
Sledeći

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*