Tattoo Intervju Milan Shugic

Kada si rođen i gde živiš?

Rođen sam 4. februara 1983. u Novom Sadu gde uglavnom i dalje živim i radim. Uvek sam jako voleo da crtam, što je valjda posledice moje velike ljubavi ka stripovima. Kasnije, u osnovnoj sam počeo da slušam metalčinu i tada sam kroz spotove i počeo da se ložim na tetoviranje. Sećam se da sam tada markerima šarao sve drugare🤣 ali nikada nisam mislio da to može biti ozbiljno zanimanje, pa nikada nisam preduzimao ništa povodom toga, ali uvek mi se ideja da tetoviram motala po glavi.

Kada si počeo, zašto i kako da tetoviraš?

U međuvremenu me je crtanje sve više i vise privlačilo, počeo sam i neke ilustracije za knjigu da radim i redovno sam išao na umetničke radionice. Posle je dosao i faks na red i tek kada sam ga takoreći zavrsio, shvatio sam da ne mogu i ne želim da radim u struci. Prelomio sam i dao otkaz, potrošio celu platu i kupio svoju prvu tattoo opremu u lokalnom studiju, gde su mi i ponudili da ostanem i budem šegrt, da bih kroz nekih godinu dana počeo i ozbiljnije da radim.

Osnova dobre tetovaže?

Tako da stripove krivim za to što sam poceo da crtam a muziku za tetoviranje. Da bi neka tetovaža bila lepa i kvalitetna, mora da ispoštuje određene standarde. Sve kreće od dobrog i jasnog dizajna, veoma je bitno posvetiti vreme pravljenju istog, upakovati ga tako da sve bude jedna lepa homogena kompozicija.

Takođe je vrlo bitno uskladiti oblik i veličinu dizajna sa delom tela na kom će se nalaziti, koristiti građu tela, a ne ići protiv nje. Naravno, tehnički deo je od OGROMNE važnosti, dobra saturacija, lepi prelazi i oštre linije, to mi se već nekako podrazumeva.

Inspiracija, sta te motiviše i da posećuješ tattoo konvencije?

Većinu svoje inspiracije crpim iz filmova, a od pre nekih godinu-dve dana, dosta je nalazim u baroknom i renesansnom slikarstvu, u muzici takođe. Nažalost nisam do sada posećivao konvencije što smatram za svoj veeeliki propust, to je odlična prilika da se upoznaju kolege, da se malo pokrade znanje takođe 🤣 ali i da se afirmišeš kao artist.

Koliko često tetoviraš na nedeljnom odnosno dnevnom planu?

Ova godina je trebalo da mi bude prekretnica što se toga tiče, ali ovo s@#nje od korone je pomutilo te planove. Definitivno nameravam u budućnosti da se aktiviram po tom pitanju. Trudim se da ne radim više od 4 do maksimalno 5 puta nedeljno, jedan dan volim da posvetim samo crtanju novih dizajnova za rezervisane termine i konsultacije, a i mislim da je veoma bitno imati vreme samo za sebe i svoje demone 😁

Šta voliš a šta ne voliš da radiš?

Najviše uživam u kolor realizmu kao i u realizmu generalno, a nikako ne volim i ne radim tribale, blackout, mandale… (malo je duža lista 🤣)

Koji je tvoj životni i tattoo cilj?

Na gostovanja idem redovno, obično u par studija po Norveškoj i Belgiji. Posle dosta skitanja sam presekao i rešio da se držim njih. Ipak, i dalje sam otvoren za neke nove destinacije i saradnje. Nemam baš neki jasan cilj, voleo bih da nastavim da rastem i da se razvijam kao umetnik, da usavršim svoj stil, da jednostavno može da se na prvu loptu skonta da je to moj rad. Možda i da malo gostujem izvan Evrope.

Imaš li neku poruku mladim tetovažerima?

Mladim tetovažerima poručujem da se naoružaju strpljenjem, da uvek budu gladni znanja. Ja sam vrlo štreberski krenuo ovim da se bavim, imao sam sreću da budem šegrt i da imam divnog kolegu, koji je bio voljan da mi daje savete i smernice. Tako da isto i njima savetujem isto, nađite nekog iskusnijeg ko će biti rad da vas nauči zanatu. Naravno, olovku/četkicu u ruke i crtajte satima, YouTube je zlato, tu sam pokupio većinu znanja. Vodite računa o zdravstvenom aspektu tetoviranja, pazite na kontaminaciju, zdravlje je na prvom mestu. I ono najvažnije, ali bukvalno najvažnije, ne uzlećite, ne uzimajte više nego sto možete da zagrizete, počnite lagano, s jednostavnim dizajnom, koji je u skladu s vašim mogucnostima, na taj način nećete nekog ugrobariti za ceo život.

Poruka mušterijama – klijentima?

Kao i u svemu u životu, tako se i ovde mora ići postepeno, mora se biti odgovoran. A klijentima poručujem: Budite jasni u tome sta želite, na kom delu tela i koje veličine (“srednja veličina” ne postoji, metar u ruke). Dobro uradite domaći, nađite umetnika čiji vam se radovi dopadaju i od njega tražite da radi to u čemu je dobar, nema poente da od njega tražite da radi pravac zbog kog ga niste ni izabrali na prvom mestu. Ne cenkajte se, to je za ceo život i nije potrepština nego luksuz. I iznad svega verujte svom “tatavažeru” 😉

Imaš li uzore u svetu tetoviranja?

Pa nemam bas uzore… Volim i cenim neke kolege koji razvaljuju kolore i stvarno uživam u njihovim radovima.

Da li biraš motive i dali si do sada nekog odbio?

Da, biram motive. Uglavnom samo radim realizam i najčešće biram da to bude u boji. Na samom početku sam radio sve i svašta, od tribala do slovceta, sada već ne. Sada to sve odbijam, a razlog tome je sto ovaj poziv stvarno moraš da voliš da bi ga kvalitetno radio, a ja se bojim da bi me takvi radovi smorili i ubili volju za radom.

Da li ti mušterije postavljaju neka pitanja koja te nerviraju?

Pa moram reci da uglavnom musterije budu OK, nekada možda malo zbog uzbuđenosti zapitkuju sve i svašta, ali i to je u redu, razumem ih.

Da li si imao neke neprijatnosti ili neke zanimljive anegdote?

Hmm… Pa moguce i da jesam, ali čim ne mogu baš jasno da izdvojim neki događaj, znači da nije bilo ništa strašno, a zanimljivosti… Imao sam klijenta koji je navodno izgubio opkladu, pa je hteo da mu se na penisu istetovira Aladinova lampa… 🙄

Da li si tetovirao neke javne ličnosti?

Pa i nisam baš nesto tetovirao javne ličnosti, bar ne da ih ja znam.

Razmišljaš li o penziji?

O penziji ne, u cvetu sam mladosti 😉😁

Kakav si sa zdravljem?

Održavam se, redovno treniram, tako da sam OK, ponekad se pokočim, ali ništa strašno. Buljager je smešten u udobnoj stolici tako da je lepo zbrinut i ne buni se.

Koje mašinice koristiš?

Tokom godina sam bas dosta rotary mašinica probao i svrstao u kolekciju, ali sada već neko duže vreme koristim Xion od FK Ironsa i zadovoljan sam. Sledeću uzimam Force od Stigme.

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*