Tattoo Intervju – Nebojša Narančić Nešo: najbolji tetovažeri su Perković (CG) i Gavrić (SRB)

 • Nebojša Narančić Nešo (29, Banja Luka) je otvorio svoj studio 2010. godine u svom rodnom gradu, pod nazivom “Western Saloon”, a u planu ima da se preseli u Švedsku gde će otvoriti studio pod istim imenom. Svoje tetovažerske korene vidi u davnoj 2001. godini dok je crtao stripove, da bi ga društvo “teralo” da po njima crta tribale i razbesnele zmajeve, ali hemijskom olovkom i flomasterima. Potom mu je drugar iz kraja objasnio kako da napravi mašinicu za tetoviranje (mašinica za tehničko, olovka, motorić od vokmena, igle od žica gitare), i tako je sve počelo…

   
  1. Osnova dobre tetovaze?

  Po meni osnova dobre tetovaže je uopšte ta da razmislite šta želite da postignete u toj slici i, naravno, oko same izrade, da su to dobre linije, fino raspoređena sjenka sa osjećajnim prelazima, i što je najbitnije po meni, da ta slika ima dobre kontraste ili dubine, što bi se reklo. A vrhunac uspjeha dobre tetovaže je, ako to sve što želimo na slici dok tetoviramo, dobijemo na zarasloj tetovaži kao finalni produkt.

  2. Inspiracija, šta te motiviše?

  Uuuuu, tu sam baš opširan, ali skratiću. Inspirisan sam svim stvarima što nas okružuju u normalnom životu, motivisan sam uopšte stvarima koje se rađaju i koje umiru ili nestaju. Takođe, veliku ulogu igra sve to kad vidim koliko nekoga možeš usrećiti svojom kreativnošću i finalnim produktom.

  3.  Koliko često tetoviraš nedeljno/dnevno?

  Što se tiče tetoviranja, smatram da sam se previše predao tome i zapostavio mnoge stvari oko sebe koje ne bih trebalo. Ne tetoviram jedino nedeljom, a ostalim danima radim pretežno od 10 pa do 19 sati. Uspijem sebi rasporediti nekoliko dana za odmor, da otputujem na more u ljetnoj sezoni i to je to.

  4. Šta voliš, a šta ne voliš da radiš?

  Što se tiče tehnike, volim crno-bijelo i kolor, najviše u stilu realizma. Uživam u većim projektima koje sam uklopim i uvijek su mi najdraži kolor portreti glumaca ili bilo koje poznate licnosti. Ono što baš ne volim da radim je japanski stil ili pogotovo neku fantaziju kao što je na temu iz video igrica.

  5. Koje mašinice koristiš i jesi uvijek te koristio?
  Prvo moram da kažem da se nikada nisam nešto pretjerano razumio oko mašinica, ali oko toga mi je puno pomogao Ognjen Popović (Okac OTM) sa svojim koil mašinicama, pa mu se ovom prilikom i zahvaljujem. Sve što sam tada uspio da savladam, to je bilo sa njegovim OTM mašinama. A prije tri godine sam prešao na Cheyenne (Thunder i Spirit) mašinice koje i sada koristim.
  6. Da li biraš motive i da li si do sada nekog odbio?
  Na početku sam baš sve radio, ali u zadnjih nekoliko godina više se čuvam za motive koji mi pašu i za koje smatram da će dobro mene predstaviti. A naravno, vrlo rado sam odbio neke klijente, samo iz razloga jer apsolutno nisu znali šta žele da rade ili su jednostavno željeli nešto što po meni nije tehnički dobra priprema motiva ili je puno proporcionalnih grešaka na tom motivu. A i mnogi su me na to i preveslali i jako mi je krivo što sam ih radio.
   
  7. Imas li uzore u svetu tetoviranja ili neke artiste koje bi izdvojio da danas vladaju sa kvalitetom u našem okruženju?
  Ima ih više, ali moj najveći uzor i broj 1  je Josh Duffy, a za kolor definitivno Dmitriy Samohin. Sa naših prostora ubjedljivo izdvajam Nikolu Perkovića (Džoni) iz Crne Gore, kao i Zorana Gavrića iz Srbije. Smatram da su jedini od naših tattoo artista koji ulaze u svjetsku listu kvaliteta.
  8. Da li posećujes tattoo konvencije?

  Da obavezno, svake godine gostujem na bar tri konvencije. Upravo se spremam za neke koje me čekaju u predstojećem periodu. Mada, po meni, konvencije se lagano gube iz onoga pravog svijeta što su nekada bile, ali opet, smatram da mnogo doprinose na podizanju karijere jednog tetovažera, što je i najbitnije, jer širiš poznanstva i upoznaješ nove kolege koji ti mogu mnogo pomoći u kvalitetu tvog rada. Uglavnom ne planiram odustati od konvencija.

   

  9. Ideš li na tattoo gostovanja?

  Da stalno, svako malo odlazim na više mijesta po Evropi gdje sam rezervisan po nekoliko mjeseci unaprijed (Njemačka, Švedska, Danska, Austrija, Švicarska).

  10. Da li ti mušterije postavljaju neka pitanja koja te nerviraju?

  Ma to je svaki dan, znate, ja uopšte ne volim bilo šta što je svakodnevno ili nešto što se svi služe sa tim istim. Najviše me nerviraju svakodnevna pitanja koja danas vladaju kao što su: “Druže, je l’ istina da se rade sada ove 3D tetovaže?” ili “Je l’ ti, Nešo, radiš ove 3D tetovaže?” A, da ne spominjem kada pitaju: “Radite li vi ove moderne tetovaže?” Ma, jednostavno ljudi te ostave bez riječi, prosto se zapitam, razmišljaju li prije nego što pitaju nešto. Hahaha…
   
  11. Koji je tvoj životni i tattoo cilj?
  Pa, ja ne mogu baš reći da imam svoje uporne ciljeve, smatram da sam ja svoj cilj ispunio, a to je da postignem neku osnovu tetoviranja, da imam svoj studio sa ekipom gdje svi zajedno radimo i družimo se, i da imam krug klijenata koji vjeruju u mene i moje radove. Moji ciljevi u budućnost su da svaki dan sve više radim na sebi i da ne podcjenjujem nijedan novi rad koji treba da uradim. A uz to sve dolazi uspjeh, što, naravno, odgovora ne samo meni već bilo kome ko se bavi tetoviranjem.
  12. Da li si imao nekih neprijatnosi ili neke zanimljive anegdote koje bi izdvojio?
  Haha… Pa, bilo ih je. Jedna od definitivno neprijatnih situacija je bila kada je na kraju radnog dana ušla cura u studio i zamolila me da joj uradim tri inicijala, iako sam joj govorio da je kasno i da sam baš iscrpljen, ipak me je opet zamolila na što sam ja pristao jer nije ništa veliko (što svakako nisam trebao, haha). Dok sam joj tetovirao poslednji inicijal njena rodica, koja je sjedila pored nje, reče: “Pa čekaj, vi ste pomiješali ćirilicu i latinicu”, a ja kad u zemlju nisam propao. Definitivno najgori osjećaj koji nikome ne bih poželio. Srećom sve se dobro završilo jer je rekla da je sama kriva što smo na frku sve to odradili i onda smo to zajedno popravili i sve je prošlo ok. 🙂
   
  13. Da li si neke javne ličnosti tetovirao?

  Pa, ako bih gledao na poznate ličnosti sa naših prostora, mogu reći da i nisam, jer je očigledno je da je danas i neka nekulturna budala javna ličnost. Neke od više poznatih sam radio izvan naših granica.

  14. Kakav si sa zdravljem…leđa, oči itd?

  Pa, iskreno, u zadnje vrijeme se osjeti posljedica tetoviranja na mojim leđima, pa mi zbog toga stvara glavobolju, jer su u pitanju bolovi oko vrata. Sa očima i svim ostalim nemam nikakvih problema, mada planiram da smanjim kapacitet posla kako bih sačuvao sebe od posljedica koje mogu loše uticati na moje zdravlje.
  15. Razmišljaš li o penziji?
  Pa ne, za sada ne razmišljam o tome. Radiću onoliko koliko mogu i koliko se osjećam dobro da to sve izguram, onog trenutka kada osjetim da to više nije to, ja ću se povuć iz svijeta tetoviranja.
  16. Poruka mušterijama/klijentima?
  Poručujem da je najbitnije da tačno znaju šta žele da dobiju na svojoj koži (na koju temu) i koje mjesto žele da istetoviraju, sve ostalo kao pomoć će da dobiju od samog tetovažera kojeg su izabrali. I naravno, da dobro razmisle kod koga idu jer njihov izbor je rezultat kakvu tetovažu će da nose.
  17. Imaš li neku poruku mladim tetovažerima?
  Imam, naravno. Smatram da, kao prvo, ne bi trebalo da imaju mišljenje o tetoviranju tek tako kao da je to hobi ili da bi se pričalo kako on/ona tetovira. Treba mnogo da rade na sebi crtajući i vodeći računa o higijeni i opremi sa kojom rade. Predlažem da nađu kvalitetnog i već iskusnog tetovažera kao mentora, a uz sve to kvalitet i uspjeh su onda samo pitanje vremena.
Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*