Tattoo intervju: Slavoljub Milovanović – svako dobije tetovažu koju zaslužuje

Iako je krajem devedesetih bilo teško napraviti opremu za tetoviranje, Slavoljuba Milovanovića (43) iz Kragujevca to nije sprečilo da je 1999. upusti taj u svet.

– Kod majstora koji me je učio, video sam prvi put kako izgleda magnetna (coil) mašina. Shvatio sam da je princip rada sličan kao princip rada električnog zvonceta, a pošto sam završio elektrotehničku školu, a kasnije i tehnički fakultet, mislio sam da bih mogao nešto slično da napravim. Tako je sve počelo davne 1999. godine. Kasnije sam, trudeći se da napravim mašinu kojom je lakše raditi, počeo da pravim i rotacione mašine i da eksperimentišem sa mehanizmima za podešavanje mekoće. Jedan mehanizam su mi, čak, i Kinezi iskopirali (storm v2 masina).

Šta je ono što te inspiracija i motiviše?

– Inspiriše me to što radim ono što volim i u čemu stvarno uživam i to što mogu da živim od toga.

Da li posećuješ tattoo konvencije?

– Ranije sam posećivao češće, sada posećujem kad mi se ukaže prilika.

Šta bi poručio mušterijama/klijentima?

– Ukratko: “Svako dobije tetovažu koju zaslužuje”, opširnije: prva stvar na koju treba obratiti pažnju kod tattoo majstora je HIGIJENA! Tek kada bude zadovoljen ovaj uslov pogledati radove i odlučiti da li ćete se tetovirati kod tog majstora ili ne. Prihvatite savete tattoo majstora i pridrzavajte se uputstva kako održavati tetovažu

Da li biraš motive i da li si do sad nekoga odbio?

– Radim skoro sve osim velikih crnih tribala (još uvek ljudi hoće da ih rade 🙂 ), u nekim stvarima više, u nekim manje uživam. Odbio sam uglavnom neke klijente sa nerealnim zahtevima za prepravke.

Da li si imao nekih neprijatnosti ili neke zanimljive anegote koje bi izdvojio/ispričao?

– Desilo mi se par puta da se klijent onesvesti, pa sam morao da pružam prvu pomoć. Anegdota je bilo mnogo. Jednom je dosao čovek koji je tražio da ga hitno istetoviram, trebala mu je tetovaža za more!!! Drugi put je došao lik koji je hteo sam sebe da tetovira, ja samo da mu namestim opremu. Na kraju je uradio malo sunce sam sebi. I još jedna za kraj, istetovirao sam klijentu njegovo prezime preko cele podlaktice, kaže njega nikada neće morati da prepravlja!

Da li ti mušterije postavljaju neka pitanja koja te nerviraju?

– Postavljaju najrazličitija pitanja, ali sam dostigao nivo kada retko šta može da me iznervira.

Razmišljaš li o penziji?

– Ja uživam u radu, kada više ne budem mogao da radim, biću vrlo tužan.

Kakav si sa zdravljem – leđa, oči, dupe?

– Imam problema sa leđima, vidim dobro još uvek, a boli me dupe za sve! 🙂

Kada si počeo, zašto i kako da tetoviraš?

– Počeo sam 1999. sasvim slučajno. Bila je to ideja mog najboljeg druga. Hteo je da me odvede kod jednog starog tattoo majstora da me nauči kako se tetovira da bih posle njega (svog druga) tetovirao besplatno. Mnogo sam voleo da crtam i slikam, pa sam jedva čekao da to počnem da radim i po koži. Takođe, svidelo mi se to što je tetoviranje jedna vrsta underground umetnosti i neodvojivi deo rock and roll kulture.

Koja je osnova dobre tetovaže?

– Na prvom mestu, tehnički treba da bude dobro odrađena (pravilne linije, boja nanešena kako treba, bez ožiljaka…), ne previše sitnih detalja koji će se vremenom izgubiti, dobar kontrast i pravilno korišćenje tzv. negativnog prostora. Ostalo je stvar ukusa.

Koliko često tetoviraš nedeljno/dnevno?

– Nekoliko puta nedeljno.

Šta voliš, a šta ne voliš da radiš?

– Volim realizam, old school, dečije crteže, apstarktne slike, ne volim tribale, rečenice, satove naročito.

Ideš li na tattoo gostovanja?

– Idem najčešće u Austriju, Belgiju i Nemačku.

Koji su ti životni i tattoo ciljevi?

– Uživati u svakom trenutku rada, najviše moguće, i širiti pozitivnu energiju.

Imaš li neku poruku mladim tetovažerima?

– Imam dve: ne radite više od pet sati odjednom i uvek budite u položaju koji najviše odgovara vašem telu. Klijenta namestite kako vama najviše odgovara, jer će klijent izdržati par sati maltretiranja, a vaša leđa će vam biti zahvalna vremenom. Drugi savet je da se uvek maksimalno trude da urade tetovažu najbolje što mogu u tom trenutku, strpljivo i bez žurbe.

Imaš li uzore u svetu tetoviranja?

– Imam mnogo i stalno se pojavljuju novi.

Koje si sve javne ličnosti tetovirao?

– Kada bih vam rekao, ne biste mi verovali! 🙂

Koje mašinice koristiš?

– Za linije najčešće koristim direktnu rotacionu mašinu koju sam sam pravio, za senke i boje rotacione sa mekšim udarom (takođe moj proizvod). Koristim i neke Stigma i pen mašine kao i magnetne svoje kada se uželim zvuka.


Sponzor teksta:

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*