Tattoo Intervju: Srđan Pavlović Švaba – napredak nije moguć dok ne počnes da živiš to što radiš

Zahvalan sagovornik i odličan tattoo majstor iz Zrenjanina je Srđan Pavlović – Švaba (35). O njegovom izvanrednom radu govori iskustvo, ali i fotografije koje smo izabrali za vas…

 

Kada si počeo, zašto i kako da tetoviraš?

– Skoro sve moje kolege su počele ovako… Tada, u to vreme bio sam klinac oduševljen tetovažama koje je radio jedan moj stariji drugar. Uz njegovu pomoć i savete (hahahahahahahaha) sklepao sam svoju prvu mašinicu od starog kasoša i patentice… Jaooo, kakav šou, kad se setim samo tih tetovaža… Nekoliko godina kasnije, kupujem svoju prvu “pravu” mašinu kod Astral-Marka i tu priča kreće malo ozbiljnije. Opet, nedovoljno ozbiljno jer to je još uvek tada bio samo hobi kojim sam se bavio pored redovnog posla. Desetak godina je to tako išlo polako. Iako nespreman za to, pre pet godina odlučujem da prihvatim poziv na gostovanje na Kipru. Tamo sam radio uz jednog majstora iz Slovačke, od kojeg sam u stvari učio zanat. Napredak je bio brz. Svakom sledećom tetovažom ispravljao sam greške i nedostatke prethodne. Izgleda da je bilo bitno prelomiti i posvetiti se samo tetoviranju. Jednostavno, napredak nije moguć dok ne počnes da živiš to što radiš. Nekoliko godina vežbanja i rada u studiju na Kipru dovele su me do studija gde sad radim.

Takođe, imam svoj studio u Zrenjaninu koji radi samo kada sam ja tamo. Trenutno sam u Švajcarskoj, u studiju “Heaven of Colors”, deo franšize i dosta poznatog brenda jednog velikog tattoo umetnika današnjice – Randija Engelharda.


Ideš li na tattoo gostovanja?

– Sva gostovanja sam stopirao osim jednog. Kada vreme to dozvoli, odem na desetak dana u “PikAss Tattoo” kod mog prijatelja Marka i to je sve.

Da li posećuješ tattoo konvencije?

– Radim konvencije, naravno, ali retko kada se takmičim. Učestvovao sam i kod nas na jednoj… Veliki je pritisak i nervoza raditi sliku za takmičenje. Uglavnom radim zakazane termine i to je glavni razlog učestvovanja.

Da li biraš motive i da li si do sad nekoga odbio?

– Ne biram slike koje ću raditi niti ih odbijam, bar do sada nisam.

Osnova dobre tetovaže i da li ti mušterije postavljaju neka pitanja koja te nerviraju?

– Dobra tetovaža je složen proces

– Uglavnom ljudi dolaze sa idejom i mozda 2-3 slike kao primer. Moj zadatak je da od toga napravim nešto čime će klijent biti zadovoljan. Dizajn mora biti dobar, slika kvalitetna, koža mora biti dobra za rad, i još mnogo drugih stvari utiču na krajnji rezultat. O kvalitetnoj opremi ne govorim jer se to, naravno, podrazumeva. Usput tu su uvek pitanja i podpitanja, od strane klijenta kojekakve nebuloze al’ bože moj… Danak neiskustvu.

Šta voliš a šta ne voliš da radiš?

– Najviše volim kolor realizam ali radim sve. Ipak je ovo posao.

Koliko često tetoviraš dnevno/nedeljno?

– Tetoviram 8 sati dnevno, 5 dana u nedelji.

Inspiracija, šta te motiviše?

– Osim novca koji je super bitna stvar u svemu ovome, najveće zadovoljstvo nalazim u tome kada odvalim neku sliku i primetim napredak u radu.

Imaš li uzore u svetu tetoviranja?

– Idola nemam ali pratim radove raznih majstora ovog zanata i trudim se da od svakog maznem ono što me interesuje.

Poruka mušterijama/klijentima?

– Šta bi klijentima poručio…? Tetovaža je luksuz, nije stvar bez koje se ne može. Ako ste se već rešili na to, ispoštujte proceduru!

Imaš li neku poruku mladim tetovažerima?

– Ne znam šta bih poručio mlađim kolegama, ja jos uvek učim sve ovo. Možda samo više rada, manje Holivuda. 😀

Koji je tvoj životni, a koji tattoo cilj?

– Ne zameri mi na “plagijanju” kolega po tom pitanju – životni cilj mi je, naravno, da budem srećan šta god radio. U svoj toj sreći, moja porodica je obavezna. Iskrena kritika i podrška – moj vetar u leđa.

Razmišljaš li o penziji?
– Penzija me još uvek ne zanima.

Koje mašinice koristiš?

– Od mašina sam ranije koristio koile, ali ti šrafići i delovi – to non-stop podešavanje… U poslednje vreme koristim Cheyenne Penn i mislim da je to TO.

 

Sponzor teksta:

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*