Tattoo Intervju: Vladimir Lazić Zola – U tetoviranje se zaljubiš i počneš da ga živiš

Rođen “davne” 1978. godine, Vladimir Lazić Zola (40) živi i radi kao tetovažer u Modriči (BiH). Kaže da je sa tetoviranjem počeo relativno kasno, jer on nije od onih koji je već u 18. godini imao iskustva u tome. Najpre je studirao, potom se bavio grafičkim dizajnom, pomalo slikanjem, a tek sa 25 godina, na nagovor supruge, rešio da uzme prvu mašinicu u ruke i načini prve tetovažerske korake. (Velike i za njega i za čovečanstvo, ko zna…)

– Nas dvoje otvaramo piercing i tattoo studio 2006. godine i od tada se može reći da se profesionalno bavim tetoviranjem – kaže Zola.


I, koja je osnova dobre tetovaže?

– Po mom mišljenju, dobro određena veličina i pozicija. Zatim, ono sto se podrazumijeva, dobra linija, dobar kontrast, solidna boja. Prosto kao pasulj!

Da, tako se čini. A šta te motiviše i inspiriše da se baviš tetoviranjem?

– Motiviše me moja porodica, a inspiraciju nalazim praktično u svemu sto me okružuje.


Da li posećuješ tattoo konvencije?

– Konvecije posjetim s vremena na vrijeme, ali nikad kao učesnik. Uglavnom da se vidim sa dragim ljudima.

A, ideš li na gostovanja?

– U početku sam išao nekoliko puta u jedan studio. Sada je obim posla takav da jednostavno nemam vremena. Mada smatram da je to jako korisno, što iz finansijskih razloga što zbog napredovanja u radu.

 

Koliko često tetoviraš?

– U početku se radilo mnogo, ponekad i po tri slike za dan. Međutim, u poslednjih nekoliko godina to sam smanjio na jedan veci termin dnevno od 4-6 sati i tako pet dana u sedmici. Subotom i nedeljom ne radim.

Postoji li nešto što (ne) voliš da tetoviraš?

– Volim “crno-sivi” realizam, old school, japanske i lettering. Sve ostalo ili ne znam ili ne volim da radim.


Koji su ti životni i tattoo ciljevi?

– Životni cilj, vrlo jednostavno – biti dobar otac svojim dvjema ćerkama i dobar muž svojoj ženi. A u tetoviranju većinu ciljeva sam ostvario jedino je ostalo još “samo” da učim dok sam živ.


Imaš li neku poruku mladim tetovažerima?

– Uh, imao bih mnogo, ali jedna od najbitnijih je da budu uporni. Da budu svjesni da je ovo tezak “zanat”, a ne nekakva laka umjetnost te da u ovom poslu nema “lakog novca”, da tattoo majstor nije rock zvijezda vec pravi majstor koji mora da žrtvuje oči, ruke, glavu, ledja, dupe da bi bio uspješan. A sa druge strane, ovo je posao koji ne bih mijenjao ni za jedan drugi, u koji se jednostavno zaljubiš i počneš da ga živiš a ne samo radiš.


Sjajna poruka. A neki savet klijentima?

– Da dobro razmisle šta žele, da je mnogo bolje da dođu sa svojom idejom nego sa fotografijom već urađene tetovže. Da budu strpljivi i slušsaju majstora šta im govori. I naravno, da se informišu o samom majstoru, njegovom stilu i načinu rada.

Imaš li neke uzore u tetoviranju?

– Ima mnogo ljudi kojima se divim i koje jako poštujem. Sa naših prostora izdvojio bih Ciglu koji je najkompletniji majstor koga sam upoznao. Ali naravno, na našim prostorima ima još jako mnogo vrhunskih majstora. Sa međunarodne scene tu je Tin Tin i Filip Leu koji su po meni žive legende tetoviranja.


Koliko ti biraš motive i da li se desilo da si nekada nekoga odbio?

– Nažalost, odbijem dosta mušterija, što zbog ograničenosti vremenom (njihovim ili mojim), što zbog mimoilaženja u mišljenju. A postoje i stilovi koje jednostavno ne radim te sam primoran da odbijem mušteriju.

Kao što si rekao, važno je da svako bude svestan svojih mogućnosti, te i treba odbiti klijenta ukoliko smatraš da nisi dovoljno dobar da izneseš njegovu želju. Ipak, da li si imao neke neprijatnosti ili anegdote koje bi podelio sa nama?

– Momak od 18 koji je tvrdio da više ne osjeća bol od kako ga je djevojka ostavila, drao se kao da ga gulim dok sam mu radio prvi tattoo. ???? Vjerujem da su mnogi majstori imali sličnih situacija, ali je meni ova bila posebno simpatična.

Da, vrlo simpatično… S druge strane, ima li da te neka pitanja, koja postavljaju mušterije, posebno nerviraju?

– Mnogo je takvih pitanja svakodnevno, ali sam ja davno prestao da se nerviram zbog njih.

Razmišljaš li o penziji?

– Svaki dan. . ???? Ali sam prilično siguran da ću tetovirati do god mi zdravlje bude dozvoljavalo.


Taman kad već spominješ zdravlje, kako stojiš sa njim – oči, leđa, guza,…?

– Imam standardnih problema sa svim pomenutim, baš tim redom. ???? Pokušavam sa sportom da to što više držim pod kontrolom, ali i smanjen obim rada dosta pomaže.


Koje mašinice koristiš?

– Kao i većina, počeo sa koil mašinama, zatim jedno vrijeme eksperimentisao sa rotacionim, ali sam se u poslednjih nekoliko godina vratio korijenima i 95% radova radim sa koilima koristeći uglavnom Okčeve OTM masine.

 

 

 

Sponzor teksta:

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*