Da li tetovaže traju večno?

Trajanje tetovaže – da li je tetovaža večna?

Trajanje tetovaže – često se postavlja pitanje kako je moguće da tetovaže traju večno. I, da li traju?

Tvrdnja da mastilo zauvek ostaje u ćelijama kože pada u vodu nakon novog istraživanja koje su sproveli francuski naučnici.

trajanje tetovaže

Foto: narcity.com

Naime, oni su otkrili da ćelije imunološkog sistema, pod nazivom makrofag zapravo „jedu“ i prenose mastilo na svoje zamene kada umru.

Makrofag je krupna, pokretna ćelija ameboidnog oblika koja vrši fagocitozu stranih čestica ili dotrajalih ćelija.

Dakle, da mastilo ostaje doživotno u ćelijama kože, nije tačno. Sada je potvrđeno da se mikroskopski delići mastila prenose sa jedne generacije makrofaga na drugu.

– Utvrdili smo da se čestice pigmenta koje ostanu na mestu injekcije i koje uzrokuju dugotrajnu boju nalaze isključivo u makrofagama. Dalje smo uvideli da čestice pigmenta mastila mogu biti podvrgnute sukcesivnim ciklusima, a da pritom tetovaža ne bledi – ističe Ana Baranska sa Francuskog istraživačkog instituta INSERM iz Marselja.

Istraživanje pre svega ima cilj da doprinese novim načinima za uklanjanje tetovaža. Umesto dosadašnjih tehnologija, laseri bi u budućnosti morali da ciljaju i aktiviraju druge ćelije koje su prenosnici mastila. To bi mogao da bude svojevrstan izazov zato što bi se ciljale pokretne ćelije koje bi bile u stanju da „povuku“ čestice pigmenta i sprovedu ih do limfnih čvorova.

Izvor: B92

 

Sponzor teksta:

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*