Značenje tetovaža – jastreb

Na predlog jednog našeg čitaoca, u ovom broju ćemo pisati o značenju tetovaže jastreba. Tačnije, čitalac nas je pitao za Harosovog jastreba, ali nismo uspeli da pronađemo ništa što se tiče konkretno te (pod)vrste, ali verujemo da značenje deli i sa “običnim” jastrebom. Takođe, pitao nas je i koja je razlika između orla i jastreba u smislu značenja tetovaže, ali tekst o tome smo već pisali i možete pročitati ovde.

Naime, kao i orao, jastreb je ptica koja predstavlja vrednost i čast. Leti visoko na nebu i time predstavlja božanstvo, te je i simbol moći, strasti i energije. Jastreb je odličan lovac zahvaljujući oštrom vidu, impresivnoj percepciji dubine i intelektu, zbog čega su svojevrsni partneri lovcima. Danas se tim “sportom” bavi elita, te jastreb predstavlja plemstvo, status i luksuz.

U raznim tradicijama, jastrebi se poštuju kao čuvari duša mrtvih ljudi, a u indijanskim plemenima kao otelotvorenje duša starih predaka. Ono što je najvažnije za tu pticu, jeste da je poznata po svom borbenom duhu, te su indijanci verovali da će umiranje jastrebove duše učiniti prethe srećnima. Za uzvrat, ti ratnici bi bili blagosloveni veštinama koje će ih pretvoriti u još bolje borce. Iz tog ugla, jastrebi su i simboli rata.

 

 

 

 

 

 

Tako gledano, ukoliko imate tetovažu jastreba (ili želite jednu takvu), to znači da ste osoba od časti.

Tetovaže jastreba su, neki veruju, najlepše kada je ptica prikazana tokom letenja, naročito ukoliko se uradi na grudima, leđima ili bicepsima, gde se pomeranjem mišića stiče utisak da je jastreb živ.

 

 

 

 

Sponzor teksta:

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*