Značenje tetovaža: orao, zmija i ajkula

ORAO – …je prepoznatljiv simbol severnoameričkog kontinenta koji vuče “korene” još od Indijanaca. Danas ono predstavlja čast, moć i inteligenciju, ali kao svojevrsni idealizam Sjedninjenih američkih država. Kako je istaknuti američki tattoo umetnik Sailor Jerry (1911-1973) svojevremeno rekao: “Orao je simbol države koja hrabro stoji i koja se ni zbog koga ne bi povukla.” Njegov orao je žestok i uglavnom ga je tetovirao uz američku zastavu.

Značenje tetovaža

Sailor Jerry

Ipak, u skoro svakoj kulturi, orao predstavlja veličanstveno stvorenje čistoće, lepote i moći. Indijanci su orlove smatrali važnim prenosiocima spiritualnih poruka. U “stvarnosti”, oni su gospodari vazduha, i životinje najpreciznijeg vida, te, na neki način, simbolizuju jasnu viziju o sebi.

Značenje tetovaža

 

Orlovi se smatraju tzv. solarnim životinjama, pa je njihova simbolika povezana i sa vitalnošću, životom, zdravljem i energijom. Kada je reč o očinskoj konotaciji, nose značenje kontrole, starateljstva i zaštitničkog pogleda na svoje članove porodice.

Značenje tetovaža

Foto: nextluxury.com

 

 

ZMIJA – predstavlja moć i snagu. A za nekoga opasnost po život… Ipak, kada je reč isključivo o tetovaži zmije, uglavnom je nacrtana u skoro sklupčanoj pozi, spremna da napadne. U mnogim kulturama zmije su povezane sa vodom, što naglašava njihovu “vezu” sa izlečenjem, jer je voda simbol lečenja, čišćenja i prečišćavanja. Zato se i smatra jednim od simbola u medicini, narocito na apotekama. (Nedavno mi je jedan poznanik, koji u svom stanu ima nekoliko vrsta zmija, ispričao kako mu se jedna od njegovih drugarica obmota oko vrata kada je on bolestan. Budući da zmije imaju razvijen “toplotni” vid, odnosno tela vide u toplo-hladnim frekvencijama, kada neko ima temperaturu onda ga vide u jarko crvenoj boji. Prema rečima tog poznanika, ne samo da mu ta drugarica zmija izvuče temperaturu, nego i celu bolest. Ok…)

Značenje tetovaža

Neki do simbola koje zmije nose sa sobom su: rođenje, magija, obnova, misterija, odbrana, zaštita, prelaz, beskraj, seksualnost, plodnost, transformacija i tajna.

Značenje tetovaža

Foto: tattoo-journal.com

Zmije su simboli zaštite jer se smatraju zaštitnicama podzemlja u grčko-rimskoj istoriji, a često se doživljavaju i kao prenosioci starateljstva nad grobnicama.

 

Značenje tetovaža

Foto: pinterest.com

 

 

AJKULA – je simbol hrabrosti, snage i neukrotivosti. Ova životinja postoji već nekoliko stotina miliona godina unazad, te predstavlja opstanak, odnosno sposobnost da se preživi bilo šta. U maorskoj kulturi, aljkule su kraljevi vode, pobednici i uvek superiorni u odnosu na sve ostale.

Značenje tetovaža

Budući da leđno peraje ajkule podseća na srp ili kosu, u nekim kulturama ajkula se smatra i simbolom žetve i plodnosti. Još neki od simbola su: fokusiranost, snaga, energija, instikt, vlast, poverenje, zaštita, efikasnost, samopouzdanje.

 

 

 

Značenje tetovaža

Foto: nextluxury.com

Kao simbol zaštite, posebno je značajna za mornare i pirate koji često putuju. U indiji se ajkula, čak, pojavljuje i doživljava i kao božansko stvorenje, što pojačava njenu simboliku moći i autoriteta.

 

Značenje tetovaža

Foto: tattooeasily.com

 

Sponzor tekst:

Plagijator baner

 

Prethodni
Sledeći

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*