Značenje tetovaža: sova, rimski brojevi i Yin-Yang

SOVA – osobe koje sebe smatraju mudrom neretko istetoviraju sovu, jer se upravo ona povezuje sa tim značenjem, ali i sa znanjem. Za te noćne ptice mnogi kažu da su magična i misteriozna stvorenja, jer spavaju danju, a budne su tokom noći.

Značenje tetovaža

Foto: Pinterest

U grčkoj mitologiji povezane su sa boginjom učenja – Atinom, a slika sove nalazila se i na grčko-rimskom novcu, kao simbol statusa, inteligencije i bogatstva. Ni u egipatskoj, keltskoj i hindu kulturi nije nepoznata životinja, jer se smatrala čuvarom podzemnog sveta i zaštitnikom mrtvih. Tokom srednjeg veka, zapadna i centralna Evropa doživljavala je da su sove prerušeni čarobnjaci i veštice, te su tako i postale simbol magije. U tom kontekstu, uz sliku istetovirane sove mogu se dodati zvezde i mesec, što su još neki simboli noći.

Značenje tetovaža

Foto: Piercing models

Za neke ljude takva tetovaža predstavlja želju ali i proces obrazovnog ili profesionalnog usavršavanja. Još neka značenja sove su: prelaz, poruke, misticizam, zaštita i tajna.

Značenje tetovaža

Foto: rockandroad.de

RIMSKI BROJEVI – izgledaju kao neka latinična slova: I, V, X, L, C, D i M. Ovakav numerički sistem se najviše koristio u zapadnoj Evropi do pojave arapskih brojeva koji su danas najrasprostranjeniji.

Značenje tetovaža

Foto: Tattoo models

Danas se rimski brojevi koriste i doživljavaju kao simbol elegancije, poštovanja i dostojanstva. Najčešće se koriste kako bi istakle dugogodišnju tradiciju nekoga ili nečeka (npr. uz imena vladara nekih dinastija). U tom smislu, ti brojevi vizuelno predstavljaju datum od ličnog značaja, ističući dugotrajnost i značaj nekog događaja. Tako najčešće imamo priliku da vidimo datume rođenja voljenih osoba, sklapanja braka i slično.

Značenje tetovaža

Foto: Tattoo models

S druge strane, rimski brojevi se povezuju i sa astronomskim telima, odnosno astrološkim znacima. U svakom slučaju, taj numerički sistem predstavlja veliki značaj, temelje nasleđa, ali i osećaj kraljevstva, plemenitosti i časti.

Značenje tetovaža

Foto: ink-done-right

 

YIN-YANG – je, možda, jedan od najpoznatijih dualističkih simbola u svetu, jer datira još iz perioda drevne Kine, njihove filozofije. Vizuelno prikazuje potpunu simetriju, harmoniju i balans univerzuma.

Značenje tetovaža

Foto: tattoojournal.com

Tumačeći Jin-Jang simbol kao potpunu ravnotežu kosmičkih sila svemira, ono se može pronaći i u drugim aspektima: tamno i svetlo, žensko i muško, sreća i nesreća, toplo i hladno. U principu, sve suprotnosti koje u zajedništvu dovode do potpune ravnoteže. Kineski koncept tog simbola se naziva Taiji i predstavlja svojevrsnu paradigmu zadovoljstva u životu.

Značenje tetovaža

Foto: Cuded

Obe strane Jina i Janga se međusobno dopunjuju. Kod nas je najjednostvanije tumačenje, a i najčešće se ono čuje, kako je to simbol da “u svakom dobru ima malo lošeg i da u svemu što je loše ima i malo dobrog”. Ali jedno bez drugog ne mogu da funkcionišu.

Značenje tetovaža

Foto: thisistattoo.com

Takva tetovaža oslikava neku vrstu poverenja u kosmičke sile, odnosno sudbinu univerzuma, a služi i kao dijagram balansa dobre i loše sudbine. A i, kako bi neki rekli: suprotnosti se privlače!

 

Sponzori teksta:

Kupi i Pročitaj knjigu, postani mudar!!!

                   

Prethodni
Sledeći

Komentari

  1. Denis // Odgovori

    Još malo o ovoj temi
    https://brojevi.info/rimski.html

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*