Značenje tetovaža: tri tačke

Predivna stvar vezana za tetovaže je što veličina zaista nije bitna, niti nivo složenosti. Čak i krajnje minimalistički motivi mogu imati snažnu i jasnu poruku, demonstrirajući čuvenu krilaticu „manje je više“.

Mnogi od nas biraju tetovaže tretirajući ih pre svega kao ukras na telu. Međutim, postoji veliki broj jednostavnih motiva koji u sebi sadrže snažne poruke i koncepte.

Kada neko odluči da na sebe stavi neku mikrotetovažu na prst ili na ručni zglob, to se često tumači kao pomodarski. Ipak, to je daleko od istine. Kako minimalizam kao pravac u tetoviranju sve više uzima maha, tako veći broj ljudi odlučuje da svoja tela ukrasi jednostavnim rešenjima s dubokim značenjem.

Ovde ćemo citirati čuvenog poetu i pisca, Čarlsa Bukovskog: „Intelektualac jednostavnu stvar objašnjava na teži način. Umetnik težu stvar objašnjava na jednostavan način.“

Bez obzira šta nameravate da postignete kada dizajnirate tetovažu, nema ograničenja kada je reč o simbolici čak i najsitnijeg i najminimalističkijeg detalja. Ponekad prava mera talenta umetnika leži u njegovoj sposobnosti da izrazi komplikovane koncepte tako što će ogoliti vizuelni aspekt do srži, koristeći jedan jedini simbol kao usamljeni element dizajna, koji zapravo govori – sve.

U potrazi ste za inspiracijom za vašu minimalističku tetovažu? Ovom temom ćemo se baviti i u narednim brojevima, a sada predstavljamo:

Tri tačke

Ovo je popularan izbor onih koji su u potrazi za malim, jednostavnim tetovažama, koje u isto vreme sadrže duboku poruku: tri tačke u nizu, poznate i kao „elipsa“. Ovaj termin se koristi u gramatici, kada se iz rečenične celine izostavljaju neke reči. Mnogi ovaj minimalistički dizajn koriste da bi istakli koncept kontinuiteta i nezavršenog putovanja, ili pak spore promene ideja ili misli.

Drugi koriste simbol u vidu tri tačke u okviru postojeće tetovaže, da bi obuhvatili dublje duhovno značenje, jer se tri tačke smatraju svetim brojem u mnogim religijama i verskim učenjima. U duhovnim krugovima, broj 3 i njegove prateće reprezentacije, mogu biti u službi ilustrovanja različitih koncepata.

Tri se smatra brojem koji predstavlja „kosmičku celinu“ u korelaciji s vremenom, ljudskim telom i svetom kakvog znamo. On se može iskoristiti da demonstrira početak, sredinu i kraj, odnosno nebo, zemlju i vodu, ili telo, dušu i duh. Po hrišćanskom učenju, tetovaža u vidu tri tačke može simbolizovanti oca, sina i sveti duh.

Prilikom dizajniranja tetovaže „tri tačke“, imajte na umu da postoje i neka mračnija značenja vezana za ovaj dizajn. Kada su tri tačke u trougaonom aranžmanu,obično  simbolizuju život u zatvoru i kriminal. Generalno, ovakva postavka u prevodu znači „mi vida loca“ (moj ludi život), i obično se povezuje s pripadnošću bandama i dugim zatvorskim kaznama. Dobre vesti su da ova asocijacija važi isključivo kada su tačke istetovirane tako da formiraju trougao.

Autor: Pavle

Prethodni
Sledeći

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.


*